Jurisprudentie Wet MBVEO
Ben je op zoek naar jurisprudentie? Gebruik de filters op deze pagina.

-
Gebieds-en groepsverbod voor overlastgevende jongeren
De burgemeester van Utrecht legde de minderjarige jongen een gebiedsverbod en een groepsverbod op. Deze uitspraak leert ons dat er tussen de bevoegdheid uit artikel 172a Gemeentewet, artikel 172 lid 3 Gemeentewet en de plaatselijke APV geen hiërarchie bestaat.
-
Voldoende oog voor persoonlijke omstandigheden bij gebiedsverbod overlastgever
De burgemeester van Den Haag legde de man een gebiedsverbod op voor drie maanden, Deze uitspraak leert dat de burgemeester een zorgvuldige afweging moet maken voordat hij een gebiedsverbod oplegt.
-
Gebiedsverbod bij burengeschil onvoldoende gemotiveerd
De burgemeester legde een man en zijn gezinsleden, een gebiedsverbod op voor drie maanden. Bij het opleggen van een gebiedsverbod moet voldoende duidelijk zijn op basis van welke orde verstorende gedragingen het besluit is gekomen.
-
Groepsverbod minderjarige vraagt om beter gedocumenteerd dossier
De burgemeester van Leusden legde een minderjarige een groepsverbod op. De burgemeester moet zich bij het opleggen van een groepsverbod baseren op een gedocumenteerd dossier. Een samenvatting is onvoldoende.
-
Geen groepsverbod voor jongere bij structureel verbeteren gedrag
De burgemeester van Leusden legde een jongere een groepsverbod voor 3 maanden op. Voor een groepsverbod moet ook sprake zijn van ernstige vrees voor verdere verstoring van de openbare orde. Daarvan was volgens de rechter geen sprake, omdat de jongere bezig was zijn gedrag structureel te verbeteren.
-
Redelijk belang nodig bij aanvechten besluit
De burgemeester legde een man een gebiedsverbod op voor verstoring van de openbare orde. Deze uitspraak leert dat bij het aanvechten van een besluit genomen op grond van art. 172a Gemeentewet een redelijk belang aanwezig moet zijn.
-
Groepsverbod voor overlastgevende jeugdgroep
De burgemeester van Amsterdam legde een jongen een groepsverbod voor drie maanden op. De jongen was lid van de overlastgevende 'Van Woustraatgroep’. In dit geval is zwaar getild aan het algemeen belang om een verstoring van de openbare orde te voorkomen.
-
Burgemeester mag uitgaan van juistheid van processen-verbaal bij gebiedsverbod drugsoverlast
De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. Volgens de rechter mag de burgemeester uitgaan van de juistheid van het proces-verbaal, omdat deze op ambtseed is opgemaakt.
-
Burgemeester moet belangen overlastgever afwegen bij gebiedsverbod
De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. De rechter vond dat de burgemeester goed gemotiveerd had waarom hij vreesde voor verdere verstoring van de openbare orde.
-
Verlengen gebiedsverbod voor drugsoverlast op basis van enige vrees is onvoldoende
De burgemeester van Eindhoven verlengde een gebiedsverbod tweemaal met drie maanden. Enige vrees was volgens de rechter niet genoeg om een gebiedsverbod te verlengen.
-
Gebiedsverbod minderjarige op basis van niet goed gedocumenteerd dossier geschorst
Een burgemeester legde een minderjarige jongen een gebiedsverbod op voor drie maanden. De uitspraak toont aan dat de burgemeester het besluit moet nemen op basis van een goed gedocumenteerd dossier.
-
Gebiedsverbod mag worden opgelegd aan lid overlastgevende groep
De burgemeester van Amsterdam legde een lid van de overlastgevende Azealagroep een gebiedsverbod op voor drie maanden. De uitspraak toont aan dat de burgemeester bevoegd is een gebiedsverbod op te leggen aan een persoon die deel uitmaakt van een overlastgevende groep.
-
Gebiedsverbod moet voldoen aan eisen van proportionaliteit en subsidiariteit
De burgemeester van Leidschendam-Voorburg legde een lid van een overlastgevende groep een gebiedsverbod op. Deze uitspraak geeft goede inzichten wanneer het besluit van de burgemeester voldoet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit
-
Burgemeester moet keuze voor gebied toelichten bij gebiedsverbod voor drugsoverlast
De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. Bij het opleggen van een gebiedsverbod moet de burgemeester motiveren waarom voor een bepaald gebied is gekozen.
-
Supporter krijgt groepsverbod maar dossier is niet goed gedocumenteerd
De burgemeester van de gemeente Amsterdam legde Ajax-supporter een groepsverbod op voor drie maanden. Een burgemeester die een bevel op grond van art. 172a Gemeentewet wil opleggen, moet zijn besluit baseren op een goed gedocumenteerd dossier.
-
Supporter krijgt groepsverbod maar dossier is niet goed gedocumenteerd
De burgemeester van Tilburg legde een overlastgever een gebiedsverbod voor drie maanden op. De burgemeester moet het opleggen van een gebiedsverbod voldoende motiveren en onderbouwen. Ook moet de duur van het gebiedsverbod proportioneel zijn.
-
Supporter krijgt groepsverbod na samenwerking gemeente en voetbalclub
De burgemeester van Amsterdam legde een groepsverbod op aan vijf personen rond verschillende internationale voetbalwedstrijden. Voor de burgemeester kan het interessant zijn om in het kader van artikel 172a Gemeentewet te kijken of de voetbalclub bereid is om mee te werken aan het veranderen van iemands gedrag, voordat een gebiedsverbod wordt opgelegd.
-
Supporter krijgt gebiedsverbod zonder veroordeling strafrechter
De burgemeester legde de ADO-supporter een gebiedsverbod op. Een veroordeling is niet nodig, voldoende is dat aannemelijk wordt gemaakt dat de betrokkene overlast heeft veroorzaakt.
-
Supporter krijgt gebiedsverbod en meldplicht
De burgemeester van Amsterdam legde een voetbalsupporter een gebiedsverbod op en een meldplicht. Deze uitspraak geeft een goed voorbeeld van wanneer een meldplicht en groepsverbod kunnen worden opgelegd in het geval van voetbal gerelateerde verstoringen van de openbare orde.
-
Supporter krijgt groepsverbod en meldplicht
De burgemeester van Amsterdam legde een supporter een groepsverbod op. Deze uitspraak is een goed voorbeeld van wanneer een meldplicht en groepsverbod kunnen worden opgelegd.
-
Gebiedsverbod voor drugsverslaafde dakloze man die geweldsdelicten pleegt
De burgemeester van Leeuwarden legde een drugsverslaafde dakloze man een gebiedsverbod op voor drie maanden. Geweldsdelicten en het voorhanden hebben van verboden wapens in een relatief korte periode leveren een ernstige verstoring van de openbare orde op.
-
Gebiedsverbod voor overlastgevende daklozen
De burgemeester van Amsterdam legde twee daklozen een gebiedsverbod op. Het belang van het herstel van de openbare orde woog volgens de rechter zwaarder dan de bewegingsvrijheid van de daklozen.
-
Gebiedsverbod bij onrust tussen buurtgenoten
De burgemeester van Urk legde een gebiedsverbod op voor zesweken. De eigen woning van de overlastgevende Urker viel hier ook onder. Artikel 172a Gemeentewet is in beginsel niet geschreven om ervoor te zorgen dat iemand zijn eigen woning niet meer in kan. Gebeurt dit toch dan zal de burgemeester dit zeer goed moeten motiveren.
-
Predikers krijgen gebiedsverbod en spreekverbod door ordeverstoringen in het buitenland
De burgemeester van Eindhoven legde zeven islamitische predikers een gebiedsverbod op. Uit deze uitspraak wordt duidelijk dat ook openbare orde verstoringen in het buitenland mogen worden betrokken bij het opleggen van het gebiedsverbod.
-
Gebiedsverbod voor overlastgevende buurman
De burgemeester van Someren legde een overlastgevende man een gebiedsverbod op voor drie maanden. Deze zaak laat goed zien hoe moeizaam het tegengaan van burenoverlast soms gaat.
-
Art. 172a Gemeentewet biedt geen wettelijke grondslag voor het beperken van vergadering en betoging
De burgemeester van Eindhoven legde de zeven gastsprekers van de Al Fourquaan-moskee een gebiedsverbod op. De wetgever heeft uitdrukkelijk afgezien van een bevoegdheid tot preventief optreden bij openbare manifestaties (zoals de Islamitische conferentie) op andere dan openbare plaatsen (zoals de moskee).
-
Bedelende vrouw krijgt gebiedsverbod
De burgemeester Amsterdam legde een bedelende vrouw een gebiedsverbod op voor drie maanden. Wil de onschuldpresumptie uit art. 6 lid 2 EVRM van toepassing zijn, dan moet er sprake zijn een 'criminal charge'. Een gebiedsverbod is geen 'criminal charge'. Daarop is de onschuldpresumptie dus niet van toepassing.
-
Overlastgever krijgt gebiedsverbod zonder veroordeling strafrechter
De burgemeester van Groningen legde een overlastgever een gebiedsverbod op. Om een gebiedsverbod op te kunnen leggen, is het niet nodig dat de strafrechter zich heeft uitgesproken.
-
Gebiedsverbod voor minderjarige jongen wegens mishandelen horecamedewerker
De burgemeester van Heerlen legde de minderjarige jongen een gebiedsverbod op voor drie maanden. De uitspraak laat zien dat de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit bij het opleggen van een gebiedsverbod erg belangrijk zijn.
-
Burgemeester kan gebiedsverbod aanpassen als hij het besluit niet goed heeft gemotiveerd
De burgemeester van Heerlen legde aan een minderjarige jongen een gebiedsverbod op. Een maatregel kan door de burgemeester worden aangepast als deze niet goed is gemotiveerd.
-
Gebiedsverbod kan ook worden opgelegd ten aanzien van een woning
De burgemeester van Woerden legde een gebiedsverbod op aan een man en zijn zoon. Deze uitspraak toont aan dat het gebiedsverbod ook kan worden opgelegd als het om een woning gaat.
-
De burgemeester kan een verstreken gebiedsverbod niet verlengen
De burgemeester van Someren verlengde een eerste gebiedsverbod met drie maanden. Uit de uitspraak blijkt dat een gebiedsverbod dat is verlopen, niet meer kan worden verlengd.
-
Voor opleggen gebiedsverbod is geen veroordeling strafrechter nodig
De burgemeester van Rotterdam legde een man een gebiedsverbod op voor drie maanden. Deze uitspraak toont aan dat voor het opleggen van een gebiedsverbod op grond van art. 172a Gemeentewet geen onherroepelijke veroordeling van de strafrechter nodig is.
-
Gebiedsverbod wegens fysiek geweld
De burgemeester legde een gebiedsverbod op voor twee maanden voor een gebied in het centrum van Heerlen. Deze uitspraak toont aan dat voor het opleggen van een gebiedsverbod het niet noodzakelijk is dat de persoon strafrechtelijk is veroordeeld.
-
Man overtreedt gebiedsverbod wat een openbare ordeverstoring oplevert
De burgemeester van Breda legde een man een nieuw gebiedsverbod op voor drie maanden. Deze uitspraak leert ons dat het overtreden van een eerder opgelegd gebiedsverbod een verstoring van de openbare orde oplevert.
-
Gebiedsverbod bij onrust tussen buurtgenoten
De burgemeester van de gemeente Houten legt een vrouw een gebiedsverbod op voor de duur van drie maanden. Deze uitspraak geeft een duidelijk voorbeeld van herhaaldelijke verstoring van de openbare orde en ernstige vrees voor herhaling.
-
Geen gebiedsverbod mogelijk zonder strafbaar feit
De officier van justitie legde een gebiedsverbod op in het horecaconcentratiegebied in Tilburg met toepassing van art. 509hh Sv. Deze uitspraak toont aan dat de officier van justitie geen gebiedsverbod mag opleggen wanneer niet aan de voorwaarden uit art. 509hh Sv wordt voldaan
-
Gebiedsverbod kan betrekking hebben op woning
De officier van justitie legde een man voor bedreiging van zijn vrouw een gebiedsverbod op; de man mocht niet meer in de woning komen.
-
Gebiedsverbod moet voldoen aan de eis van proportionaliteit
De officier van justitie legde een gebiedsverbod op met toepassing van art. 509hh Sv. De officier van justitie moet bij het opleggen van de gedragsaanwijzing rekening houden met de eis van proportionaliteit.
-
Contactverbod voor belaging van kinderen
De officier van justitie legde een man een contactverbod op wegens mishandeling van zijn ex-echtgenote met toepassing van art. 509hh lid 2 sub b Sv. Deze uitspraak toont aan dat de veiligheid van kinderen zwaarder weegt dan de bewegingsvrijheid van een verdachte.
-
Aanwijzing tot hulpverlening voor het plegen van huisvredebreuk
De officier van justitie legde een verdachte van huisvredebreuk een contactverbod op. Daarnaast moest hij zich laten begeleiden door de reclassering en meewerken aan een reclasseringsrapport. Deze uitspraak toont aan dat de gedragsaanwijzing ook kan bestaan uit het laten begeleiden door de reclassering.
-
Gebiedsverbod en contactverbod combineren
De officier van justitie legde een verdachte een gebiedsverbod en contactverbod op wegens bedreiging.
-
Er moet een noodzaak bestaan voor het opleggen van een gedragsaanwijzing
De officier van justitie legde een man een gebieds- en contactverbod op voor ernstig belastend gedrag van de man tegenover zijn moeder. Deze uitspraak toont aan dat er een noodzaak moet bestaan voor het opleggen van een gedragsaanwijzing.
-
Gebieds-en contactverbod voor mishandeling
Een verdachte van mishandeling kreeg een gebiedsverbod en een contactverbod voor de duur van 90 dagen. Deze uitspraak toont aan dat de officier van justitie zowel een gebiedsverbod als een contactverbod kan opleggen.
-
Officier van justitie moet procesdossier tijdig overleggen
De officier van justitie legde een vrouw een gebiedsverbod en een contactverbod op. De uitspraak toont aan dat het belangrijk is voor de officier van justitie om het procesdossier tijdig te overleggen in de procedure bij de rechter.
-
Rechter beëindigt gedragsaanwijzing door ontbreken van proces-verbaal
De officier van justitie legde een gedragsaanwijzing op voor 90 dagen om ernstige overlast te beëindigen. Deze uitspraak toont aan dat het belangrijk is voor de officier van justitie om het proces-verbaal in de procedure bij de rechtbank te overleggen.
-
Het belang van dossierstukken
De officier van justitie legde een gebiedsverbod op met toepassing van art. 509hh lid 2 sub a Sv. Het dossier ontbrak bij de zitting. Wanneer een maatregel onvoldoende wordt gemotiveerd, kan deze niet in stand blijven.
-
Rechter moet gebiedsverbod voldoende motiveren
De rechter legde een gebiedsverbod op voor de duur van een jaar. Volgens de Hoge Raad had het hof onvoldoende gemotiveerd waarom de vrijheidsbeperkende maatregel aan de man werd opgelegd.
-
Gebiedsverbod voor voetbalstadion na mishandeling
De rechter legde een gebiedsverbod op voor de omgeving van de Johan Cruijff Arena. De verdachte stelde bij zijn beroep dat het hof de maatregel onvoldoende had gemotiveerd. Daar was de Hoge Raad het niet mee eens.
-
Gebieds-en contactverbod na ernstig huiselijk geweld
De rechter legde een gebieds- en contactverbod op wegens huiselijk geweld, mishandeling en bedreiging met een wapen. Artikel 38v Wetboek van Strafrecht ook wordt gebruikt bij ernstige delicten.
-
Gebiedsverbod voor een gebouw
De rechter legde een verdachte van een overval een gebiedsverbod op. De uitspraak laat zien dat een gebiedsverbod ook betrekking kan hebben op een gebouw.
-
Combinatie van gebiedsverbod en contactverbod
De rechter legde een verdachte van het belagen en stalken een contact- en gebiedsverbod op. De uitspraak is een goed voorbeeld van een zaak waarin een vrijheidsbeperkende maatregel uitkomst kan bieden.
-
Supporter betaalt schadevergoeding voor vernielingen in het stadion
In het geval van openbare ordeverstoringen in een voetbalstadion kan een supporter aansprakelijk worden gehouden voor het betalen van de schade.
-
Geen publiek in supportersvak na afsteken vuurwerk
In deze uitspraak komt de samenwerking van de KNVB met de voetbalclubs goed naar voren. De KNVB probeert door overleg met de betrokkenen tot een redelijk besluit te komen.
-
Stadionverbod voor rellen
Bij een stadionverbod dat gebaseerd is op de civielrechtelijke verhouding tussen partijen gelden niet de strakke bewijsregels als die in een strafrechtelijke procedure.
-
KNVB moet bij melding van het OM rechtvaardiging voor een stadionverbod onderzoeken
De KNVB is verplicht om na het krijgen van een melding een stadionverbod op te leggen. Dat betekent echter niet dat zij hierin geen eigen verantwoordelijkheid heeft. De KNVB moet zelf nagaan op welke grond een stadionverbod moet worden opgelegd, en of daar voldoende feitelijke gegevens voor zijn.
-
Geen boete of stadionverbod bij onvoldoende bewijs van verstoring van de openbare orde
Uit deze uitspraak wordt duidelijk dat de KNVB alleen een stadionverbod of boete kan opleggen wanneer voldoende duidelijk is wat het aandeel van iedere individuele supporter in de ordeverstoringen is.
-
Vermoeden van kaartenhandel onvoldoende voor stadionverbod
Een vermoeden van illegale kaartenhandel is niet voldoende om een stadionverbod op te leggen. Daarnaast is de verkoop van voetbalkaarten in de privésfeer niet verboden volgens de standaardvoorwaarden van de KNVB.
-
Stadionverbod voor doorverkopen van voetbalkaarten
Het doorverkopen van kaarten op een openbaar platform zoals Marktplaats kan een geldige reden zijn voor een stadionverbod.
-
Boete bij overtreden stadionverbod
De uitspraak laat zien hoe wordt omgegaan met iemand die een stadionverbod van de KNVB overtreedt. Bij de beoordeling of er voldoende bewijs is voor de overtreding, hecht de rechter veel waarde aan verklaringen van politieambtenaren.
-
KNVB kan nieuw stadionverbod opleggen na overtreding eerder verbod
Op het overtreden van een stadionverbod staan zware straffen. Wel kan er ruimte zijn voor matiging, als de betrokkene zich verder niet onredelijk heeft gedragen.
-
Zorgplicht seizoenkaarthouder tegen oneigenlijk gebruik
Een seizoenkaarthouder heeft zorgplicht om zijn internetaccount goed te beschermen tegen oneigenlijk gebruik. De seizoenkaarthouder is daarnaast (mede-)verantwoordelijk voor degenen die met zijn/haar hulp het stadion binnenkomt en daar schade aanricht.
-
BVO verantwoordelijk voor wangedrag supporters
Een BVO is verantwoordelijk voor het wangedrag van de aanhang. Eventuele schade wordt eerst bij de BVO neergelegd. Vervolgens kan de schade verhaald worden op de supporters. Er moet dan wel voldoende bewijs zijn.
-
Stadionverbod ook voor gebied rondom het stadion
Deze uitspraak is een goed voorbeeld van hoe een rechter omgaat met personen die een eerder opgelegd stadionverbod overtreden.
-
Stadionverbod op grond van huisrecht
Los van de mogelijkheid om via de algemene voorwaarden van de KNVB, kan er ook een stadionverbod op grond van het huisrecht van een club worden opgelegd.
-
Verwerping van lokaal stadionverbod
Wat de KNVB ook doet, voetbalclubs mogen lokale stadionverboden opleggen als de betrokkene zich heeft “misdragen”. Dat moet evenwel met voldoende feiten worden onderbouwd.
-
Standaardvoorwaarden KNVB leidend bij opleggen boete en stadionverbod
Ook als iemand een toegangsbewijs voor een voetbalwedstrijd koopt bij een voetbalclub, gaat hij akkoord met de voorwaarden van de KNVB.
-
Stilzwijgende aanvaarding standaardvoorwaarden KNVB
De voorwaarden van de KNVB kunnen ook stilzwijgend worden aanvaard. Op borden in stadions wordt door de KNVB naar de voorwaarden verwezen. Op deze manier kan er kennis worden genomen van de voorwaarden.
-
Boete voor voetbalsupporter voor wederspannigheid
Deze uitspraak is een mooi voorbeeld van het opleggen van een boete aan een voetbalsupporter in het geval van wederspannigheid in het voetbalstadion.
-
Geen stadionverbod bij onzekerheid over wat de supporter heeft gedaan
Het alleen aanwezig zijn bij een groep supporters of vallen op een steward is niet voldoende bewijs voor het opleggen van een boete en stadionverbod.
-
BVO mag zelfstandig stadionverbod opleggen
Deze uitspraak is een goed voorbeeld van een situatie waarin een voetbalclub zelf bevoegd is een stadionverbod op te leggen.
-
Geen strafrechtelijke veroordeling nodig voor stadionverbod
Deze uitspraak toont aan dat een strafrechtelijke veroordeling niet nodig is om civielrechtelijk een stadionverbod of een boete op te leggen
-
Stadionverbod voor openlijke geweldpleging tegen scheidsrechter
Een supporter werd niet strafrechtelijk vervolgd, omdat haar rol te klein werd geacht. Diezelfde rol was echter wel voldoende voor het opleggen van een stadionverbod door de KNVB.
-
Standaardvoorwaarden van de KNVB gelden ook bij doorverkoop kaartjes
Deze uitspraak laat zien dat niet van de KNVB kan worden verwacht dat zij bij elk kaartje vooraf de standaardvoorwaarden overhandigt. De voorwaarden staan op het kaartje vermeldt, waardoor ze ook van toepassing zijn als het wordt doorverkocht.
-
Ook zonder vervolging van het OM kan de KNVB sancties opleggen
Een stadionverbod wordt opgelegd voor de verdenking van een strafbaar feit. Als de strafzaak over dat feit vervolgens wordt geseponeerd omdat er te weinig bewijs is, betekent dat nog niet dat het stadionverbod meteen onrechtmatig is.
-
Beleidsvrijheid KNVB voor opleggen sancties
Een Feyenoordsupporter werd tijdens een wedstrijd bij Willem II aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. De rechter oordeelde dat de KNVB een ruime beleidsvrijheid heeft bij het opleggen van de sanctie.
-
Onderzoeksplicht KNVB bij melding van OM
Dat een Feyenoorder een schikking van het OM accepteerde en betaalde, betekende niet dat hij daarmee de openlijke geweldpleging erkende. Als de KNVB een melding krijgt, moet zij deze wel zorgvuldig onderzoeken.
-
Geen schadevergoeding bij onterecht opgelegd stadionverbod
De KNVB hanteert een zogenoemd “lik op stuk-beleid”: direct na ontvangst van een melding van het Openbaar Ministerie legt de KNVB een stadionverbod op. Dat achteraf een betrokkene wordt vrijgesproken, maakt deze handelswijze niet onrechtmatig.
-
KNVB mag bij machtiging door BVO stadionverbod opleggen
Een voetbalsupporter werd verdacht van zware mishandeling. Een BVO kan de KNVB machtigen om bepaalde personen de toegang tot het stadion te ontzeggen, wanneer zij zich schuldig maken aan voetbal gerelateerd wangedrag.
-
Gebiedsverbod bij ruzie in de wijk
Ook in hoger beroep worden de eisen voor het opleggen van een gebiedsverbod uit art. 172a Gemeentewet goed getoetst.
-
Verlenging gebiedsverbod voor wijkoverlast
Overtreedt iemand een gebiedsverbod en leidt dit tot hernieuwde vrees voor de verstoring van de openbare orde, dan kan het oorspronkelijke verbod worden verlengd.
-
Gebiedsverbod bij coronarellen
De burgemeester moet bij het opleggen van een gebiedsverbod goed onderbouwen waarom deze voor het aangewezen gebied geldt. Alleen een vermoeden hebben dat de persoon onrust in dat gebied wil veroorzaken, is onvoldoende.
-
Rechter moet gebiedsverbod goed motiveren
De uitspraak leert dat een rechter bij het toetsen van de rechtmatigheid van een gebiedsverbod alle eisen moet beoordelen.
-
Gebieds- en contactverbod bij herhaalde mishandeling ex-partner
De verdachte mishandelde zijn ex-partner meerdere keren door onder meer aan haar haren te trekken, haar met kleerhangers te slaan en tegen haar lichaam te trappen.
-
Stalking en overtreding gedragsaanwijzing art. 184a Sr
Een verdachte kreeg al eerder een gedragsaanwijzing opgelegd met daarin een contactverbod en een gebiedsverbod. Hij maakte zich schuldig aan stalking. Hij verstuurde onder andere vele berichten naar het slachtoffer, volgde en sprak haar aan en plaatste een GPS-tracker onder haar auto.
-
Nieuw gebieds- en contactverbod na overtreding gedragsaanwijzing
De verdachte mishandelde zijn ouders. Hij schopte en sloeg hen op hun lichaam. Ook bedreigde hij zijn ouders met een mes.
-
Stalking en opzettelijk overtreden gedragsaanwijzing art. 184a Sr
De verdachte werd onder andere verdacht van het opzettelijk in strijd handelen tegen de gedragsaanwijzing die de officier van justitie hem had opgelegd.
-
Belaging, bedreiging en overtreding gedragsaanwijzing
De verdachte belaagde zijn ex-partner en bedreigde deze meerdere keren. De verdachte was eerder veroordeeld voor poging tot mensenhandel van zijn ex-partner.
-
Demonstratie geen ordeverstoring in de zin van art. 509hh Sv
De verdachten deden mee aan een demonstratie die van te voren niet was aangemeld bij de gemeente. Daarmee was sprake van een overtreding van artikel 11 van de Wet Openbare Manifestaties
-
Belaging en overtreding gedragsaanwijzing art. 184a Sr
Een verdachte belaagde en stalkte zijn ex-partner meerdere keren.
-
Voldoe aan wettelijke voorschriften art. 509hh Sv bij demonstraties
Op 28 maart 2021 vond een coronademonstratie plaats op het Museumplein in Amsterdam. De demonstratie was niet van te voren aangekondigd. De burgemeester kondigde in de middag een noodbevel af en vroeg de demonstranten om het plein te verlaten. De demonstranten die niet luisterden werden aangehouden voor het overtreden van artikel 184 Wetboek van Strafrecht.
-
Stalken van familie, advocaat accountant en notaris
Een man werd verdacht van het belagen van zijn ex-zwager. De uitspraak is een voorbeeld van hoe in een opmerkelijke belagingszaak gebruik kan worden gemaakt van de maatregelen in artikel 38v Wetboek van Strafrecht.
-
Vrijheidsbeperkende maatregel voor reeks incidenten
De rechter legde de maatregel ex artikel 38v op om verdere strafbare feiten te voorkomen. Ook nam de rechter het oordeel van de reclassering over dat begeleiding en voorwaarden bij de gevangenisstraf nodig waren.
-
Contactverbod art. 38v Sr bij ernstige ontuchtzaak
Het slachtoffer in deze zaak was heel erg jong. De reclassering zag een patroon van bepaalde gedragingen wanneer de dader onder invloed van alcohol was. De rechter hield er daarom rekening mee dat de kans op herhaling zeer hoog was. Ook rekende de rechter de man het zeer streng aan dat het meisje aan zijn zorg was toevertrouwd. Hij maakte misbruik van de situatie. Opvallend is dat het contactverbod alleen gold voor het 5 jarige meisje en niet voor de ouders. De dader kon dus in principe contact zoeken met haar ouders.
-
Vrijheidsbeperkende maatregel bij ‘typische’ stalkingzaak
De uitspraak is een typisch voorbeeld van hoe artikel 38v Wetboek van Strafrecht kan worden toegepast in geval van persoonlijke strafbare feiten.
-
Contactverbod na gewelddadige straatroven
De uitspraak is een voorbeeld van hoe ook in heftigere zaken gebruik kan worden gemaakt van artikel 38v Wetboek van Strafrecht.
-
Langdurig contactverbod voor meerdere doodsbedreigingen
Uit de uitspraak is op te maken dat de persoonlijke omstandigheden van de verdachte in kaart werden gebracht.
-
Gebieds- en contactverbod voor bedreiging en winkeldiefstallen
Bij de toepassing van artikel 38v Wetboek van Strafrecht houdt de rechter niet alleen rekening met de wettelijke vereisten, maar ook met de adviezen van deskundigen én de wensen van het slachtoffer zelf.
-
Afzonderlijk contactverbod bij groepsgewijze geweldpleging
Ook wanneer een verdachte een strafbaar feit pleegt in groepsverband, kan aan een verdachte afzonderlijk een contactverbod in de zin van art. 38v Sr worden opgelegd.
-
Vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd om slachtoffer tegemoet te komen
Het komt vaak voor dat een contact- en gebiedsverbod samen worden opgelegd. Dit om de maatschappij te beschermen. Een andere reden voor het opleggen van zo’n verbod is om andere strafbare feiten te voorkomen. Uit deze uitspraak kan worden opgemaakt dat de rechter nauwlettend de belangen van het slachtoffer in de gaten hield
-
Vrijheidsbeperkende maatregel moet notoire stalker tegenhouden
Deze uitspraak is een voorbeeld van een pijnlijke stalkingszaak, waarbij de verdachte keer op keer de fout in gaat. Met behulp van contactverboden en gebiedsverboden op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht kan een rechter het gedrag proberen te doorbreken.
-
Vrijheidsbeperkende maatregel bij verminderd toerekeningsvatbare verdachte
Een rechter houdt rekening met het deskundigenadvies dat over een verdachte kan worden uitgebracht. De verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte werd meegenomen in de straf die de rechter oplegde.
-
Contact- en gebiedsverbod bij problematische relatie
De uitspraak leert hoe de rechter bij ernstige relatieproblemen met verschillende factoren rekening moet houden. De man moest behandeld worden en kreeg een contact- en gebiedsverbod opgelegd, maar moest ook in staat worden gesteld om zijn leven te blijven leiden.
-
Gevangenisstraf en contactverbod voor belaging ex-vriendin, familieleden en werkgever
De uitspraak is een voorbeeld van hoe breed artikel 38v Wetboek van Strafrecht kan worden ingezet. Niet alleen mag de man geen contact opnemen met het slachtoffer zelf, maar ook niet met haar directe omgeving.
-
Contactverbod na vrijheidsberoving, afpersing en bedreiging
De uitspraak is een voorbeeld van hoe in een zaak met ernstige gedragingen tegen een persoon gebruik kan worden gemaakt van artikel 38v Wetboek van Strafrecht om deze persoon in de toekomst te beschermen.
-
Gebiedsverbod bij gebruik van zwaar vuurwerk en plofkraken
De rechtbank legde een maatregel van artikel 38v Wetboek van Strafrecht op ter beveiliging van het slachtoffer en de maatschappij.
-
Contactverbod mogelijk bij andere zeer ernstige misdrijven
Ook in combinatie met zeer ernstige andere misdrijven kan een contactverbod worden opgelegd.
-
Rechter houdt rekening met persoonlijke omstandigheden verdachte
Bij deze uitspraak houdt de rechter rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
-
Rechter houdt rekening met advies van reclassering (contactverbod)
Bij het opleggen van een contactverbod hield de rechtbank rekening met het advies van de reclassering. Deze had in haar deskundigenadvies aangegeven dat de man behandeling nodig had.
-
Formulering gebiedsverbod moet passend zijn
De reclassering adviseerde in deze zaak om de man een gebiedsverbod op te leggen. Daar ging de rechter niet in mee omdat het verbod door het OM te ruim was geformuleerd.
-
Inzet van artikel 38v Wetboek van Strafrecht als veiligheidsmaatregel
Deze uitspraak laat zien dat dit wetsartikel kan worden gebruikt als veiligheidsmaatregel, wanneer andere opties niet goed passen.
-
Contact- en gebiedsverbod bij mishandeling en bedreiging ernstige persoonlijke strafbare feiten
De uitspraak laat zien hoe de rechter met artikel 38v Wetboek van Strafrecht kan ingrijpen bij ernstige persoonlijke strafbare feiten, zoals mishandeling en bedreiging.
-
Geen vrees voor herhaling, dan ook geen maatregel
De uitspraak laat zien dat de rechter zorgvuldig omgaat met het gebruik van artikel 38v Wetboek van Strafrecht. Als er geen aanleiding is om te denken dat de verdachte opnieuw in herhaling zal vallen, wordt de maatregel niet opgelegd.
-
Artikel 38v Wetboek van Strafrecht bij ernstig verstoorde gezinsverhoudingen en onveiligheid van kinderen
De uitspraak is een voorbeeld van hoe artikel 38v Wetboek van Strafrecht kan worden toegepast in zaken waarin sprake is van ernstig verstoorde gezinsverhoudingen en een grote mate van onveiligheid voor kinderen.
-
Opleggen maatregel ook ter bescherming van de samenleving
De rechtbank hechtte in deze zaak bijzonder veel belang aan het feit dat de samenleving ook beschermd moest worden. Met de gevangenisstraf was de man even van de straat en dat kon hierbij helpen. Omdat de man tegen de vrouw al eerder had gezegd wat hij van plan was en om haar te beschermen, legde de rechter ook een contactverbod op.
-
Gebieds- en contactverbod bij belaging
De uitspraak laat zien hoe in een belagingszaak gebruik kan worden gemaakt van de maatregelen in artikel 38v Wetboek van Strafrecht.
-
Contactverbod van vijf jaar bij buitensporige mishandelingen
In deze zaak valt op dat het contactverbod voor de duur van vijf jaar wordt opgelegd; een lange periode.
-
Locatie- en contactverbod bij voorwaardelijke gevangenisstraf
In deze uitspraak werd een locatie- en contactverbod bij de voorwaardelijke gevangenisstraf én een vrijheidsbeperkende maatregel op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht opgelegd. De uitspraak laat zien dat de maatregelen uit artikel 38v Wetboek van Strafrecht gecombineerd kunnen worden met soortgelijke verboden.
-
Gevangenisstraf, oplegging tbs en een maatregel artikel 38v Sr
De uitspraak laat zien hoe verschillende veiligheidsmaatregelen kunnen worden gecombineerd.
-
Contactverbod om buurtbewoners te beschermen
De rechtbank hield rekening met het feit dat een man eerder voor huiselijk geweld was veroordeeld.
-
Artikel 38v Sr wanneer voorwaardelijke verboden niet direct kunnen worden opgelegd
De uitspraak laat zien dat de rechter tegelijkertijd een contact- en gebiedsverbod als voorwaarde van een gevangenisstraf en een zelfstandige maatregel op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht kan opleggen.
-
Rechter houdt rekening met first offenders
Het ging in deze zaak om een hele jonge verdachte en daar hield de rechter ook rekening mee.
-
Rechter weegt verschillende belangen
De uitspraak is een goed voorbeeld van de toepassing van artikel 38v Wetboek van Strafrecht in geval van relationele spanningen.
-
Artikel 38v Wetboek van Strafrecht bij relationele spanningen
De uitspraak is een goed voorbeeld van de toepassing van artikel 38v Wetboek van Strafrecht in geval van relationele spanningen.
-
Gerechtshof erkent eerder opgelegd gebiedsverbod om maatschappij te beschermen
De rechtbank had in deze zaak bijzonder oog voor de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
-
Contact- en gebiedsverbod bij instabiele mentale gezondheid
Het is opvallend dat bij belaging vaak sprake is van een instabiele mentale gezondheid bij verdachten. Om het slachtoffer extra te beschermen kreeg de man ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd.
-
Stadionverbod voor ‘bosgevechten’
De rechter geeft veel vrijheid aan organisaties als de KNVB. Ook hebben deze organisaties een ruime beoordelingsvrijheid.