Ga naar de inhoud

BVO mag zelfstandig stadionverbod opleggen

Deze uitspraak is een goed voorbeeld van een situatie waarin een voetbalclub zelf bevoegd is een stadionverbod op te leggen.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Lokaal stadionverbod
  • Gewelddadige confrontatie
  • Gewelddadigheden
  • Negeren bevelen beveiligers

Wat was de overtreding?

Een supporter van SC Heerenveen probeerde met een groep de spelerstunnel binnen te komen. Bevelen van de stewards in het stadion werden niet opgevolgd. SC Heerenveen gaf de supporter daarom een waarschuwing. Een week later vond er in Waalwijk een gewelddadige confrontatie plaats tussen RKC-supporters en supporters van SC Heerenveen. De supporter maakte onderdeel uit van de groep Heerenveensupporters.

Welke maatregel werd opgelegd?

SC Heerenveen besloot de man een stadionverbod op te leggen voor de duur van 12 maanden, omdat hij niet luisterde naar de waarschuwing. Zijn seizoenkaart werd geblokkeerd.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat SC Heerenveen bevoegd was het stadionverbod op te leggen. In het huisreglement van de club is daarvoor een zelfstandige grondslag te vinden. Het plein waar de confrontatie plaatsvond lag niet op de route richting het stadion. De groep Heerenveensupporters had de confrontatie dus bewust opgezocht. De man maakte onderdeel uit van deze groep. Door geen afstand te nemen van het gedrag van de groep, had hij het aanzien en het belang van het betaalde voetbal geschaad. Dat gold des te meer omdat hij al eerder een waarschuwing had gekregen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De uitspraak is een goed voorbeeld van een situatie waarin een voetbalclub zelf bevoegd is een stadionverbod op te leggen. Dat mag een voetbalclub al op grond van de standaardvoorwaarden van de KNVB, maar dan alleen bij misdragingen “in of buiten haar stadion”. In deze zaak ging het om een confrontatie van Heerenveensupporters in Waalwijk. Dat is dus niet rondom het Abe Lenstra stadion. SC Heerenveen had echter in het huisreglement een bevoegdheid gecreëerd om zelfstandige stadionverboden op te kunnen leggen. Daarmee was de club bevoegd op te treden, ook als de gedragingen heel ergens anders plaatsvonden.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBLEE:2010:BM9899