Ga naar de inhoud

Geen strafrechtelijke veroordeling nodig voor stadionverbod

Deze uitspraak toont aan dat een strafrechtelijke veroordeling niet nodig is om civielrechtelijk een stadionverbod of een boete op te leggen

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Stadionverbod
  • Boete
  • Standaardvoorwaarden KNVB
  • Vechtpartij
  • Gewelddadigheden

Wat was de overtreding?

Na afloop van een wedstrijd tussen ADO Den Haag en PSV Eindhoven ontstonden er in de avond buiten het stadion bij een café vechtpartijen tussen supporters. 2 mannen waren hierbij betrokken en werden in verzekering gesteld door de politie. De 2 mannen vertelden dat zij slachtoffers waren van het geweld van anderen en er zelf niet aan hadden bijgedragen.

Welke maatregel werd opgelegd?

Het Openbaar Ministerie deed over de situatie een civiele melding bij de KNVB. Hierin stond dat de 2 mannen zelf openlijk geweld hadden gepleegd. De KNVB legde vervolgens beide mannen een landelijk stadionverbod voor 3 jaar en een geldboete van €450,00 op.

Wat besloot de rechter?

Het ging hier om een kort geding. De rechter oordeelde dat uit de processen-verbaal van de politie bleek dat de mannen openlijk geweld hadden gepleegd. Daarmee overtraden zij de standaardvoorwaarden van de KNVB. Zij pleegden een strafbaar feit en hadden daarmee  het belang van het voetbal geschaad. De vordering van de mannen om het stadionverbod en de boete niet op te leggen werd daarom afgewezen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Deze uitspraak toont aan dat een strafrechtelijke veroordeling niet nodig is om civielrechtelijk een stadionverbod of een boete op te leggen. In dit geval was het voldoende dat er in de melding van het OM stond dat er door eisers “slaande en schoppende bewegingen” waren gemaakt. Dit was voldoende om te vallen onder de gedragingen die zijn beschreven in artikel 10.2 van de standaardvoorwaarden van de KNVB

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBUTR:2010:BO1024