Ga naar de inhoud

Stalking en opzettelijk overtreden gedragsaanwijzing art. 184a Sr

De verdachte werd onder andere verdacht van het opzettelijk in strijd handelen tegen de gedragsaanwijzing die de officier van justitie hem had opgelegd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Openbaar Ministerie
  • Woning/gebouw
  • Stalken
  • Gebiedsverbod
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

De verdachte werd onder andere verdacht van het opzettelijk in strijd handelen tegen de gedragsaanwijzing die de officier van justitie hem had opgelegd. De verdachte zocht telefonisch contact met een slachtoffer, terwijl de gedragsaanwijzing dat uitdrukkelijk verbood.  Ook gooide hij een steen door de ruit van de woning van een slachtoffer, terwijl deze thuis was. Tot slot ging hij het huis van het slachtoffer binnen en zocht op die manier contact. 

Welke maatregel werd opgelegd?

De verdachte werd een gedragsaanwijzing opgelegd op grond van artikel 509hh, namelijk een locatie- en contactverbod met het slachtoffer.

Wat besloot de rechter?

Het opzettelijk overtreden van de gedragsaanwijzing was een van meerdere strafbare feiten die de verdachte ten laste werd gelegd. De rechter besloot dat de verdachte in strijd had gehandeld met de gedragsaanwijzing en dat hij ook schuldig was aan het plegen van de andere misdrijven die hem ten laste waren gelegd. Hij kreeg hiervoor onder andere een gevangenisstraf.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBGEL:2021:6292