Ga naar de inhoud

Contactverbod van vijf jaar bij buitensporige mishandelingen

In deze zaak valt op dat het contactverbod voor de duur van vijf jaar wordt opgelegd; een lange periode.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Poging tot doodslag
  • Mishandeling
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

De verdachte werd verdacht van poging tot doodslag, een poging tot zware mishandeling en meerdere mishandelingen. De verdachte had zijn echtgenote en zijn kinderen jarenlang op een buitensporige manier mishandeld. Hij had ze geslagen, zijn vrouw gekleineerd en vernederd. Zo dwong hij haar onder meer de ontlasting van haar kinderen te eten/drinken.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter veroordeelde de verdachte voor een gevangenisstraf van 9 jaar voor poging tot doodslag, een poging tot zware mishandeling en mishandelingen die diverse keren plaatsvonden. Hierbij vond de rechter dat de kinderen in hun gezondheid waren benadeeld doordat zij jarenlang getuigen waren geweest van de mishandelingen. Daarnaast legde de rechter een vrijheidsbeperkende maatregel ex art. 38v Sr op. De maatregel bestond uit een contactverbod van vijf jaar. In deze tijd mocht de verdachte geen contact opnemen met zijn echtgenote en kinderen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

In deze zaak valt op dat het contactverbod voor de duur van vijf jaar wordt opgelegd; een lange periode. Uit de uitspraak wordt niet helemaal duidelijk waarom deze tijdsduur wordt gehanteerd. Waarschijnlijk heeft dit met de ernst van de feiten te maken tegenover de kinderen van verdachte.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2021:1786