Beleidsvrijheid KNVB voor opleggen sancties
Een Feyenoordsupporter werd tijdens een wedstrijd bij Willem II aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. De rechter oordeelde dat de KNVB een ruime beleidsvrijheid heeft bij het opleggen van de sanctie.

Trefwoorden
- Gewelddadigheden
- Openlijke geweldpleging
- Mishandeling
- Stadionverbod
- Boete
- Richtlijnen KNVB
Wat was de overtreding?
Een Feyenoordsupporter werd tijdens een wedstrijd bij Willem II aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. De supporter zou de manager Veiligheid en Facilitaire zaken hebben geslagen. Willem II meldde de mishandeling bij de KNVB.
Welke maatregel werd opgelegd?
Op basis van de melding legde de KNVB de supporter een stadionverbod van zes jaar en een geldboete van 450 euro op. De KNVB had een gegronde verdenking van openlijke geweldpleging en het schaden van het aanzien en de belangen van het voetbal. De vraag was of het stadionverbod en de boete (on)rechtmatig waren en of de duur van het stadionverbod disproportioneel was.
Wat besloot de rechter?
De rechter oordeelde dat de KNVB een ruime beleidsvrijheid heeft bij het opleggen van de sanctie. Zij had haar eigen beleid gevolgd en er waren geen redenen om hier in deze zaak van af te wijken. Zowel het stadionverbod als de boete werden rechtmatig opgelegd.
Wat kunnen we van deze uitspraak leren?
De KNVB maakt een onderscheid in het plegen van openbaar geweld tegen goederen en openbaar geweld tegen personen. Bij goederen wordt er een stadionverbod van 18 maanden opgelegd en bij personen een stadionverbod van 36 maanden. Deze laatste termijn wordt verdubbeld wanneer het gaat om geweld tegen beveiligingspersoneel. In uitzonderlijke gevallen kan van de verdubbeling worden afgeweken. Van een uitzonderlijk geval was hier geen sprake.
Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBUTR:2009:BK5245