Ga naar de inhoud

Stalken van familie, advocaat accountant en notaris

Een man werd verdacht van het belagen van zijn ex-zwager. De uitspraak is een voorbeeld van hoe in een opmerkelijke belagingszaak gebruik kan worden gemaakt van de maatregelen in artikel 38v Wetboek van Strafrecht.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Stalken
  • Gebiedsverbod
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van het belagen van zijn ex-zwager. Hij stuurde hem niet alleen brieven en mails, maar ook naar zijn advocaat, zijn accountant, zijn notaris en zijn zoons. De man zei dat hij met de brieven wilde opkomen voor zijn zus en de echtscheiding tussen zijn zus en zijn ex-zwager beter wilde regelen. Ook plaatste de man meerdere berichten op Facebook met foto’s van de woning en de helikopter van zijn ex-zwager.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter achtte bewezen dat de man zijn ex-zwager belaagde. De rechter besloot om een maatregel op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht op te leggen. De man mocht geen contact opnemen met zijn ex-zwager. Onder het verbod viel ook contact met de familie, advocaat, accountant en notaris van de ex-zwager. Het contactverbod gold voor de duur van vijf jaar.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De uitspraak is een voorbeeld van hoe in een opmerkelijke belagingszaak gebruik kan worden gemaakt van de maatregelen in artikel 38v Wetboek van Strafrecht.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBZWB:2021:1158