Ga naar de inhoud

Vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd om slachtoffer tegemoet te komen

Het komt vaak voor dat een contact- en gebiedsverbod samen worden opgelegd. Dit om de maatschappij te beschermen. Een andere reden voor het opleggen van zo’n verbod is om andere strafbare feiten te voorkomen. Uit deze uitspraak kan worden opgemaakt dat de rechter nauwlettend de belangen van het slachtoffer in de gaten hield

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/Gebouw
  • Diefstal
  • Bedreiging
  • Gebiedsverbod
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

De verdachte had een willekeurig slachtoffer, ‘s avonds laat in de hal van een appartementencomplex en op straat, gewelddadig beroofd. Hij had het slachtoffer met een mes geraakt, bedreigd en vervolgens haar tas en telefoon gestolen.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter veroordeelde de verdachte tot twaalf maanden gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Daarnaast legde hij hem een maatregel ex art. 38v Sr op in de vorm van een gebieds- en contactverbod.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Het komt vaak voor dat een contact- en gebiedsverbod samen worden opgelegd. Dit om de maatschappij te beschermen. Een andere reden voor het opleggen van zo’n verbod is om andere strafbare feiten te voorkomen. Uit deze uitspraak kan worden opgemaakt dat de rechter nauwlettend de belangen van het slachtoffer in de gaten hield.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBROT:2021:6650