Ga naar de inhoud

Aanwijzing tot hulpverlening voor het plegen van huisvredebreuk

De officier van justitie legde een verdachte van huisvredebreuk een contactverbod op. Daarnaast moest hij zich laten begeleiden door de reclassering en meewerken aan een reclasseringsrapport. Deze uitspraak toont aan dat de gedragsaanwijzing ook kan bestaan uit het laten begeleiden door de reclassering.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Aanwijzing tot hulpverlening
  • Contactverbod
  • Huisvredebreuk

Van welk strafbaar feit werd verdachte verdacht?

Een man werd verdacht van huisvredebreuk. Hij had ruzie gehad met een vrouw in haar huis. De vrouw verliet uit angst de woning, waarna de man haar niet meer binnenliet.

Welke gedragsaanwijzing legde de officier van justitie op?

De officier van justitie legde een contactverbod op. De man mocht 90 dagen lang geen contact opnemen met de vrouw. Daarnaast moest hij zich laten begeleiden door de reclassering en meewerken aan een reclasseringsrapport.

Wat besloot de rechter?

Er was voldaan aan de wettelijke eisen voor het opleggen van de gedragsaanwijzing. De verdachte vond het contactverbod disproportioneel en ging in beroep. De vrouw wilde namelijk gewoon contact blijven houden met hem. De officier van justitie was het hiermee eens. Ook de rechter vond dat de gedragsaanwijzing niet proportioneel was, omdat de vrouw duidelijk had aangegeven geen contactverbod te willen. De rechter besloot het contactverbod te laten vervallen. Het reclasseringstoezicht bleef wel gehandhaafd.

Wat leert deze uitspraak ons?

Deze uitspraak toont aan dat de gedragsaanwijzing ook kan bestaan uit het laten begeleiden door de reclassering.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBAMS:2018:5865