Ga naar de inhoud

Geen schadevergoeding bij onterecht opgelegd stadionverbod

De KNVB hanteert een zogenoemd “lik op stuk-beleid”: direct na ontvangst van een melding van het Openbaar Ministerie legt de KNVB een stadionverbod op. Dat achteraf een betrokkene wordt vrijgesproken, maakt deze handelswijze niet onrechtmatig.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gewelddadigheden
  • Onterecht opgelegd stadionverbod
  • Schadevergoeding
  • Lik-op-stuk beleid
  • Openlijke geweldpleging
  • Vernieling

Wat was de overtreding?

Een groep NAC-supporters had na afloop van de wedstrijd NAC – FC Groningen onenigheid met de politie. De NAC-supporter in deze zaak zou zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Welke maatregel werd opgelegd?

De NAC-supporter kreeg een stadionverbod voor 24 maanden en een boete van 450 euro opgelegd door de KNVB. In een latere procedure werd de NAC-supporter vrijgesproken van betrokkenheid bij de onenigheid tussen de groep supporters en de politie. De KNVB besloot het stadionverbod en de boete in te trekken.

Wat besloot de rechter?

De NAC-supporter eiste daarop een schadevergoeding van NAC en de KNVB, omdat hij meerdere wedstrijden had gemist. De rechter oordeelde dat de supporter weliswaar werd vrijgesproken, maar dat betekende niet dat de KNVB onrechtmatig had gehandeld door het stadionverbod op te leggen. De KNVB had bovendien direct het stadionverbod ingetrokken. NAC was niet betrokken bij het opleggen van het stadionverbod, dus kon ook niet aansprakelijk worden gehouden.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De KNVB hanteert een zogenoemd “lik op stuk-beleid”: direct na ontvangst van een melding van het Openbaar Ministerie legt de KNVB een stadionverbod op. Dat achteraf een betrokkene wordt vrijgesproken, maakt deze handelswijze niet onrechtmatig. De KNVB moet wel zo snel mogelijk het opgelegde stadionverbod intrekken.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBBRE:2007:AZ5436