Ga naar de inhoud

BVO verantwoordelijk voor wangedrag supporters

Een BVO is verantwoordelijk voor het wangedrag van de aanhang. Eventuele schade wordt eerst bij de BVO neergelegd. Vervolgens kan de schade verhaald worden op de supporters. Er moet dan wel voldoende bewijs zijn.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Schadevergoeding
  • Betaald voetbalorganisatie
  • Gedragingen richting voetbalspelers

Wat was de overtreding?

Tijdens de wedstrijd tussen Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle werd vanaf de tribune een bierflesje naar de keeper van FC Zwolle gegooid. Het flesje belandde op het voetbalveld. Een supporter van Cambuur werd als verdachte aangehouden.

Welke maatregel werd opgelegd?

Cambuur legde de supporter voor onbepaalde tijd een lokaal stadionverbod op. De aanklager betaald voetbal legde Cambuur een geldboete op van 12.500 euro. Cambuur betaalde en vorderde vervolgens dit bedrag terug van de supporter. De supporter weigerde te betalen.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat Cambuur onvoldoende feiten en omstandigheden had aangevoerd waaruit duidelijk werd dat de betreffende supporter het bierflesje had gegooid. Een politieverklaring en een verklaring van een andere supporter waren beiden niet aan de rechtbank overgelegd.

Daarnaast had het Openbaar Ministerie besloten niet tot vervolging over te gaan, waardoor er ook geen vonnis van de strafrechter was dat als bewijs kon worden gebruikt. Er kon dan ook niet worden bewezen dat de supporter het bierflesje had gegooid. De vordering van Cambuur werd afgewezen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Een betaald voetbalorganisatie is verantwoordelijk voor het wangedrag van de aanhang. Eventuele schadeposten worden eerst bij de betaald voetbalorganisatie neergelegd. Vervolgens kan de schade verhaald worden op de supporters die de schade daadwerkelijk hebben veroorzaakt. Er moet dan wel voldoende bewijs zijn dat zij ook de daders waren. Die bewijslast rust op de club.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBLEE:2010:BM0966