Ga naar de inhoud

KNVB mag bij machtiging door BVO stadionverbod opleggen

Een voetbalsupporter werd verdacht van zware mishandeling. Een BVO kan de KNVB machtigen om bepaalde personen de toegang tot het stadion te ontzeggen, wanneer zij zich schuldig maken aan voetbal gerelateerd wangedrag.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gewelddadigheden
  • Stadionverbod
  • Zware mishandeling
  • Standaardvoorwaarden KNVB
  • Machtiging

Wat was de overtreding?

Een voetbalsupporter werd verdacht van zware mishandeling. Na afloop van een voetbalwedstrijd tussen Roda JC en VVV Venlo zou hij een steward in een tankstation hebben mishandeld.

Welke maatregel werd opgelegd?

De supporter kreeg een stadionverbod voor vijf jaar. Hij mocht geen voetbalwedstrijden bezoeken van Nederlandse elftallen die onder de KNVB vielen, ook niet met een geldig toegangsbewijs. Daarnaast mocht hij zich tijdens deze vijf jaar niet in de buurt van het stadion begeven, of in de buurt komen van bijbehorend gebouwen. De toegangswegen vielen ook onder het stadionverbod.

Wat besloot de rechter?

De rechter stelde vast dat de man zich bij de bewuste voetbalwedstrijd misdragen had tegenover een steward van VVV. De man had voor deze voetbalwedstrijd een kaartje gekocht waarop de standaardvoorwaarden van de KNVB van toepassing waren. Bij het stadion van Roda JC stonden borden waarop de huisregels van de club stonden en ook de algemene voorwaarden van de KNVB. De verwijzing naar de voorwaarden van de KNVB was voldoende, waardoor de voorwaarden van toepassing waren. Verwijzing naar de voorwaarden stond ook op de achterkant van het kaartje en daarmee had de KNVB volgens de rechter voldaan aan haar informatieplicht.

De standaardvoorwaarden zijn echter volgens de rechter niet van toepassing, omdat de algemene voorwaarden en de standaardvoorwaarden elkaar tegenspreken. Desondanks mocht de KNVB de voetbalsupporter een stadionverbod opleggen, omdat Roda JC de KNVB gemachtigd had om supporters die zich schuldig maken aan voetbal gerelateerd wangedrag de toegang tot het stadion te ontzeggen. Het was hierbij irrelevant dat de vermeende mishandeling niet in of rondom het stadion plaatsvond. Het stadionverbod was volgens de rechter wel te ruim geformuleerd. De rechter beperkte het stadionverbod in omvang. Het verbod kreeg daarom alleen betrekking op het stadion.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Een betaalde voetbalorganisatie kan de KNVB machtigen om bepaalde personen de toegang tot het stadion te ontzeggen, wanneer zij zich schuldig maken aan voetbal gerelateerd wangedrag. Voor het opleggen van een stadionverbod maakt het niet uit waar de strafbare gedraging plaatsvond. De KNVB mag een stadionverbod opleggen op grond van de machtiging, wanneer de standaardvoorwaarden niet van toepassing zijn.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMAA:2006:AY7409