Ga naar de inhoud

Afzonderlijk contactverbod bij groepsgewijze geweldpleging

Ook wanneer een verdachte een strafbaar feit pleegt in groepsverband, kan aan een verdachte afzonderlijk een contactverbod in de zin van art. 38v Sr worden opgelegd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Mishandeling
  • Bedreiging
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

De verdachte had zich samen met een aantal anderen schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Hij zocht samen met zijn familieleden meerdere keren de confrontatie op die uiteindelijk uit de hand liepen. Uit het politiedossier werd duidelijk dat de aangever hierbij gewond raakte. Zo had hij zwellingen op zijn hoofd en een rode streep op zijn wang. De aangever werd door de verdachte en zijn familieleden geslagen. Ook werd hij met een mes bedreigd en er werd met dit mes langs zijn wang gestreken.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter legde een gevangenisstraf van 87 dagen op en een vrijheidsbeperkende maatregel in de zin van art. 38v Sr. De maatregel was een contactverbod voor de duur van 2 jaar.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Ook wanneer een verdachte een strafbaar feit pleegt in groepsverband, kan aan 1 verdachte afzonderlijk een contactverbod in de zin van art. 38v Sr worden opgelegd.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBROT:2021:6730