Ga naar de inhoud

Inzet van artikel 38v Wetboek van Strafrecht als veiligheidsmaatregel

Deze uitspraak laat zien dat dit wetsartikel kan worden gebruikt als veiligheidsmaatregel, wanneer andere opties niet goed passen.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/Gebouw
  • Mishandeling
  • Contactverbod
  • Gebiedsverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van het mishandelen van de moeder van zijn kinderen. Hij had haar meer dan 10 keer met zijn vuist in haar gezicht geslagen. De moeder had hierdoor een gebroken neus, een gebroken oogkas en een hersenschudding. Zij had nog steeds last van hoofdpijn, zwarte vlekken voor de ogen en vermoeidheid.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter achtte bewezen dat de man de moeder van zijn kinderen zwaar had mishandeld. De bewezenverklaring was in grote mate gebaseerd op een getuigenverklaring van 1 van de kinderen, die de mishandeling allen hadden gezien. Zij waren tussen beide gesprongen. De rechter rekende de verdachte de grote impact op de moeder en de kinderen aan, maar hield ook rekening met zijn cocaïne- en alcoholverslaving.

In plaats van een lange gevangenisstraf, moest de man de mogelijkheid krijgen om te werken aan zijn verslavingen. Om alsnog recht te doen aan de ernst van het feit en het gevaar voor herhaling, kreeg hij een contact- en gebiedsverbod opgelegd. De naleving van de verboden werd met een enkelband in de gaten gehouden.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Omdat de man veel problemen had, was een lange straf niet handig. Naast hulp moest er ook aandacht zijn voor de kans op herhaling. Om de veiligheid te waarborgen, legde de rechter een contact- en gebiedsverbod op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht op. Deze uitspraak laat zien dat dit wetsartikel kan worden gebruikt als veiligheidsmaatregel, wanneer andere opties niet goed passen.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2021:5811