Contact- en gebiedsverbod bij problematische relatie
De uitspraak leert hoe de rechter bij ernstige relatieproblemen met verschillende factoren rekening moet houden. De man moest behandeld worden en kreeg een contact- en gebiedsverbod opgelegd, maar moest ook in staat worden gesteld om zijn leven te blijven leiden.

Kenmerken
- Rechterlijke macht
- Woning/gebouw
- Bedreiging
- Mishandeling
- Gebiedsverbod
- Contactverbod
Wat was de overtreding?
Een man werd verdacht van meerdere geweldsdelicten, zoals een poging tot doodslag, zware mishandeling, bedreiging en brandstichting. Deze feiten zouden allemaal hebben plaatsgevonden binnen een problematische relatie met het slachtoffer.
Welke maatregel werd opgelegd?
De rechter achtte een aantal feiten bewezen, waaronder mishandeling en bedreigingen. De rechter stelde dat de geweldsdelicten allemaal gericht waren op hetzelfde slachtoffer. Met deze vrouw had de man een problematische relatie. Dat kwam door het drankgebruik van de man, maar ook omdat het slachtoffer elke keer opnieuw contact zocht. Zij werd meerdere keren ernstig mishandeld. Naast een gevangenisstraf en een behandeling, werd ook een contact- en gebiedsverbod op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht opgelegd. De kans was namelijk heel groot dat de man opnieuw contact kreeg met het slachtoffer. Daar moest zij voor worden beschermd. Het gebiedsverbod werd beperkt tot de woning van het slachtoffer, zodat de man kon blijven werken in dezelfde stad.
Wat kunnen we van deze uitspraak leren?
De uitspraak leert hoe de rechter bij ernstige relatieproblemen met verschillende factoren rekening moet houden. De man moest behandeld worden en kreeg een contact- en gebiedsverbod opgelegd, maar moest ook in staat worden gesteld om zijn leven te blijven leiden
Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBNNE:2021:4446