Ga naar de inhoud

Standaardvoorwaarden van de KNVB gelden ook bij doorverkoop kaartjes

Deze uitspraak laat zien dat niet van de KNVB kan worden verwacht dat zij bij elk kaartje vooraf de standaardvoorwaarden overhandigt. De voorwaarden staan op het kaartje vermeldt, waardoor ze ook van toepassing zijn als het wordt doorverkocht.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gewelddadigheden
  • Vechtpartij
  • Openlijke geweldpleging
  • Stadionverbod
  • Boete
  • Standaardvoorwaarden KNVB

Wat was de overtreding?

Een supporter van Roda JC kocht van iemand anders een kaartje voor de uitwedstrijd tegen Ajax. Voordat de wedstrijd begon, ontstonden vechtpartijen tussen de rivaliserende supporters. De man werd samen met 200 andere Roda-supporters door de politie opgepakt. Hij miste daardoor het begin van de wedstrijd. Uit frustratie schopte hij tegen een hek en trok hij aan een bord. De man werd veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB legde de Roda-supporter een stadionverbod op voor de duur van drie jaar, samen met een boete van 450 euro.

Wat besloot de rechter?

De man stelde onder andere dat de standaardvoorwaarden van de KNVB niet op hem van toepassing waren. De persoon van wie hij het kaartje had gekocht, had de voorwaarden namelijk niet van toepassing verklaard. Dit verweer ging niet op, omdat die persoon het kaartje doorverkocht onder toepassing van de standaardvoorwaarden van de KNVB. Daarmee gelden de voorwaarden ook voor de nieuwe eigenaar van het kaartje. De man voerde verder nog aan dat de boete moest worden verlaagd. De rechter wees dit af: de KNVB hield zich aan de richtlijn waarin de boetes staan vermeld. Bovendien had de Rodasupporter al eerder een stadionverbod en een boete van 450 euro gekregen voor openlijke geweldpleging. Hij wist dus welke boete hij kon verwachten.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Deze uitspraak laat zien dat niet van de KNVB kan worden verwacht dat zij bij elk kaartje vooraf de standaardvoorwaarden overhandigt. De voorwaarden staan op het kaartje vermeldt, waardoor ze ook van toepassing zijn als het wordt doorverkocht.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMAA:2009:BJ5298