Ga naar de inhoud

Stadionverbod ook voor gebied rondom het stadion

Deze uitspraak is een goed voorbeeld van hoe een rechter omgaat met personen die een eerder opgelegd stadionverbod overtreden.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Verlengen stadionverbod
  • Betreden voetbalveld
  • Gedragingen richting voetbalspelers

Wat was de overtreding?

Een supporter van Cambuur Leeuwarden bezocht de wedstrijd FC Zwolle – Cambuur. Tijdens de wedstrijd betrad hij het voetbalveld. Hij kreeg een stadionverbod. Dit verbod overtrad hij door na afloop van een wedstrijd van Cambuur in de buurt van het stadion te lopen.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB legde de supporter een verlengd stadionverbod op voor de duur van 18 maanden. De man kreeg ook een boete van 900 euro.

Wat besloot de rechter?

De Cambuur-supporter had verschillende verweren. Zo stelde hij onder meer dat de KNVB geen verboden kon opleggen voor het gebied buiten het stadion. De KNVB zou zich moeten beperken tot openbare ordeproblemen binnen het stadion. De rechter wees dit af: de taak van de KNVB om voetbalvandalisme tegen te gaan kan zich ook uitstrekken tot de publieke ruimte.

Een ander verweer van de supporter was dat hij helemaal niet in de buurt van het stadion was geweest. Ook dit wees de rechter af: de straat waar de man was gezien, is lang, maar lag nog wel binnen het bereik van de camera’s. Bovendien was de man daar kort na het einde van de wedstrijd, samen met iemand die ook een stadionverbod had. Al met al werd de beslissing van de KNVB in stand gelaten.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Deze uitspraak is een goed voorbeeld van hoe een rechter omgaat met personen die een eerder opgelegd stadionverbod overtreden. De rechter vindt het van belang dat de KNVB haar taak goed kan uitvoeren. Om voetbalvandalisme tegen te gaan, is het soms nodig dat stadionverboden zich uitstrekken over een groter gebied dan de directe omgeving van het stadion zelf.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBAMS:2008:BD2401