Ga naar de inhoud

Contactverbod voor belaging van kinderen

De officier van justitie legde een man een contactverbod op wegens mishandeling van zijn ex-echtgenote met toepassing van art. 509hh lid 2 sub b Sv. Deze uitspraak toont aan dat de veiligheid van kinderen zwaarder weegt dan de bewegingsvrijheid van een verdachte.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Contactverbod
  • Belastend gedrag tegen personen
  • Belaging
  • Kinderen

Van welk strafbaar feit werd de verdachte verdacht?

Een man werd verdacht van brandstichting in zijn woning, bedreiging, mishandeling van zijn ex-echtgenote, belaging en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Welke gedragsaanwijzing legde de officier van justitie op?

De officier van justitie legde een contactverbod op met toepassing van art. 509hh lid 2 sub b Sv. Dit hield in dat de man geen contact mocht zoeken met zijn 2 kinderen. Ook mocht hij geen sportwedstrijden van zijn zoons bijwonen en niet deelnemen aan activiteiten waar zijn kinderen aan meededen.

Wat besloot de rechter?

Uit de omstandigheden van dit geval bleek volgens de rechter dat er voldoende bezwaren waren voor de belaging. Ook was er grote vrees voor ernstig belastend gedrag tegen zijn kinderen dat versterkt werd door de verklaring van de moeder. De opgelegde gedragsaanwijzing bracht een beperking van de vrijheid van de man met zich mee. Volgens de rechter stond deze beperking in verhouding tot de ernst van het feit en de doeltreffendheid van de gedragsaanwijzing. De veiligheid van de kinderen moest zwaarder wegen dan de bewegingsvrijheid van hun vader. Op grond hiervan verklaarde de rechter het beroep ongegrond. De gedragsaanwijzing bleef in stand.

Wat leert deze uitspraak ons?

Deze uitspraak toont aan dat de veiligheid van kinderen zwaarder weegt dan de bewegingsvrijheid van een verdachte. De officier van justitie kan daarom een contactverbod opleggen die betrekking heeft op de kinderen van de verdachte.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBNNE:2014:6763