Ga naar de inhoud

Combinatie van gebiedsverbod en contactverbod

De rechter legde een verdachte van het belagen en stalken een contact- en gebiedsverbod op. De uitspraak is een goed voorbeeld van een zaak waarin een vrijheidsbeperkende maatregel uitkomst kan bieden.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gebiedsverbod
  • Contactverbod
  • Stalking
  • Belaging

Van welk strafbaar feit werd de verdachte verdacht?

Een man werd verdacht van het belagen en stalken van een vrouw. Hij had haar veelvuldig gebeld, berichten gestuurd op sociale media, haar achtervolgd en een dreigende tekst op haar auto achtergelaten. Ook had de man een eerder opgelegd contactverbod overtreden door opnieuw naar de vrouw toe te gaan en haar auto te bespugen.

Welke maatregel legde de rechter op?

De rechter legde de man op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht een contact- en gebiedsverbod op. De man mocht niet in de straat komen waar de vrouw woonde en hij mocht geen contact met haar opnemen. De verboden golden voor 18 maanden.

Wat leert deze uitspraak ons?

De uitspraak is een goed voorbeeld van een zaak waarin een vrijheidsbeperkende maatregel uitkomst kan bieden. De man had een eerder contactverbod overtreden en de rechter stelde dat er een grote kans was dat hij opnieuw de fout in zou gaan. Het contact- en gebiedsverbod moesten dit voorkomen.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBNHO:2017:11682