Ga naar de inhoud

Supporter betaalt schadevergoeding voor vernielingen in het stadion

In het geval van openbare ordeverstoringen in een voetbalstadion kan een supporter aansprakelijk worden gehouden voor het betalen van de schade.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gewelddadigheden
  • Onrechtmatige daad
  • Schadevergoedingen
  • Vernielingen

Wat was de overtreding?

Een Ajaxsupporter trok in het NAC-stadion aan een elektriciteitskabel in de gracht van het stadion. Ook trok hij aan de boarding rondom het veld. De boarding en de kabel raakten hierdoor los en ontzette tegels. Andere Ajaxsupporters gooiden vervolgens de losgekomen tegels naar de politie en andere NAC-supporters.

Welke maatregel werd opgelegd?

De Ajaxsupporter kreeg een stadionverbod van een jaar. Daarnaast moest hij de schade aan het stadion (18.000 gulden) vergoeden.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat de man aansprakelijk was voor de schade aan het stadion. De man liet niet blijken dat het gooien van de tegels hem niet kon worden aangerekend. De rechter vond dat de man dat risico bewust nam. Door aan de kabels en boarding te trekken, raakten tegels los. Hiermee nam de man bewust het risico dat de vlam in de pan zou slaan. Dat gebeurde ook en andere supporters gooiden met de tegels. De rechter vond als laatste dat de man ook moest betalen voor de herstelschade en de boete die aan Ajax werd opgelegd.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren? 

Deze uitspraak toont aan dat in het geval van openbare ordeverstoringen in een voetbalstadion een supporter aansprakelijk kan worden gehouden voor het betalen van de schade.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBAMS:2000:AA6192