Ga naar de inhoud

Geen gebiedsverbod mogelijk zonder strafbaar feit

De officier van justitie legde een gebiedsverbod op in het horecaconcentratiegebied in Tilburg met toepassing van art. 509hh Sv. Deze uitspraak toont aan dat de officier van justitie geen gebiedsverbod mag opleggen wanneer niet aan de voorwaarden uit art. 509hh Sv wordt voldaan

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gebiedsverbod
  • Belastend gedrag richting andere personen

Van welk strafbaar feit werd de verdachte verdacht?

Volgens de officier van justitie waren er verbanden tussen een verdachte en motorclub Satudarah. De verdachte was lid van de motorclub en de officier meende dat de man een strafbaar feit pleegde. Om welk strafbaar feit het precies ging, werd niet duidelijk uit de uitspraak.

Welke gedragsaanwijzing legde de officier van justitie op?

De officier van justitie legde een gebiedsverbod op met toepassing van art. 509hh Sv. Het gebiedsverbod hield in dat de man zich gedurende een periode van 90 dagen niet mocht ophouden in het horecaconcentratiegebied in Tilburg. Het verbod gold tussen 21:00 uur en 06:00 uur. De officier legde de gedragsaanwijzing op met toepassing van art. 509hh Sv lid 1 onder b, want de man had vermoedelijk belastend gedrag richting andere personen vertoond.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat er geen sprake was van een gepleegd strafbaar feit die de openbare orde verstoorde. Ook was er geen vrees voor herhaling van de verstoring van de openbare orde. Er was ook geen vrees voor ernstig belastend gedrag van de man tegenover anderen of herhaald gevaar voor goederen. Aan de voorwaarden van artikel 509hh Sv werd dus niet voldaan. Uit het strafblad van de man kon geen ernstige vrees voor herhaling worden herleid, mocht hij daadwerkelijk de openbare orde verstoord hebben. De rechter beëindigde de gedragsaanwijzing. Hiermee was het beroep van de verdachte gegrond.

Wat leert deze uitspraak ons?

Deze uitspraak toont aan dat de officier van justitie geen gebiedsverbod mag opleggen wanneer niet aan de voorwaarden uit art. 509hh Sv wordt voldaan. Er moet wel sprake zijn van een strafbaar feit.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBBRE:2012:BW8801