Ga naar de inhoud

Burgemeester mag uitgaan van juistheid van processen-verbaal bij gebiedsverbod drugsoverlast

De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. Volgens de rechter mag de burgemeester uitgaan van de juistheid van het proces-verbaal, omdat deze op ambtseed is opgemaakt.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Drugsgerelateerde feiten
  • Gebiedsverbod

Welke ordeverstoring vond plaats?

Een man uit Eindhoven had volgens een proces-verbaal van de politie op meerdere manieren de openbare orde verstoord. Zo was de man in het bezit van harddrugs in combinatie met onverklaarbare hoeveelheden contant geld. Ook werkte hij niet mee aan politiecontroles, kwam hij op overlastlocaties in een groep samen met drugsverslaafden en drugsrunners en hield hij zich zonder redelijk doel op in een portiek.

Welke maatregel legde de burgemeester op?

De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. De burgemeester paste artikel 172a Gemeentewet toe.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat de burgemeester bevoegd was om een gebiedsverbod voor 3 maanden op te leggen. Volgens de rechter bleek uit het proces-verbaal van de politie dat de man deel uitmaakte van een groep personen die de openbare orde herhaaldelijk verstoorde. Ook trof de politie de man meerdere keren met dezelfde personen aan in overlastgevende situaties.

Volgens de rechter mag de burgemeester uitgaan van de juistheid van het proces-verbaal, omdat deze op ambtseed is opgemaakt. Daarnaast is voor de bevoegdheid van de burgemeester om een gebiedsverbod op te leggen niet vereist dat de man strafrechtelijk is veroordeeld. Ten slotte oordeelde de rechter dat het besluit voldeed aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit, omdat vrijwel alle incidenten plaatvonden in het aangewezen gebied. Daarnaast verklaarde de man op de zitting dat hij tot dan toe geen problemen had ondervonden van het gebiedsverbod.

Wat leert deze uitspraak ons?

De burgemeester die een gebiedsverbod oplegt, mag in principe uitgaan van de juistheid van de processen-verbaal van de politie. Daarnaast is het niet vereist dat iemand strafrechtelijk is veroordeeld voordat de burgemeester een maatregel mag opleggen.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBOBR:2014:2385