Ga naar de inhoud

Gevangenisstraf, oplegging tbs en een maatregel artikel 38v Sr

De uitspraak laat zien hoe verschillende veiligheidsmaatregelen kunnen worden gecombineerd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Bedreiging
  • Wapenbezit
  • Contactverbod
  • Gebiedsverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van bedreiging en wapenbezit. Hij zou zijn vrouw, een bij hem inwonende man en zijn overbuurvrouw hebben bedreigd. Daarnaast zou hij vuurwapens, een stroomstootwapen, diverse soorten munitie en onderdelen van vuurwapens hebben.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter achtte de feiten bewezen en legde een gevangenisstraf en tbs-maatregel op. Ook maakte de rechter gebruik van artikel 38v en 38z Wetboek van Strafrecht. Op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht mocht de man geen contact meer opnemen met de slachtoffers en zich ook niet meer in hun buurt begeven. Met de toepassing van artikel 38z Wetboek van Strafrecht kon na afloop van de tbs langdurig controle over de man worden uitgevoerd.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De uitspraak laat zien hoe verschillende veiligheidsmaatregelen kunnen worden gecombineerd. De man in deze zaak moest allereerst de gevangenis in en kreeg daarna een langdurige tbs-behandeling. Daarna kon hij op grond van artikel 38z Wetboek van Strafrecht nog langdurig worden gecontroleerd. Artikel 38v Wetboek van Strafrecht werd als extra maatregel ingezet om strafbare feiten te voorkomen.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2021:681