Ga naar de inhoud

Supporter krijgt groepsverbod na samenwerking gemeente en voetbalclub

De burgemeester van Amsterdam legde een groepsverbod op aan vijf personen rond verschillende internationale voetbalwedstrijden. Voor de burgemeester kan het interessant zijn om in het kader van artikel 172a Gemeentewet te kijken of de voetbalclub bereid is om mee te werken aan het veranderen van iemands gedrag, voordat een gebiedsverbod wordt opgelegd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gewelddadigheden
  • Vernielingen
  • Groepsverbod
  • Meldplicht

Welke ordeverstoring vond plaats?

Een voetbalsupporter verstoorde op vier momenten de openbare orde. In een groep van Ajax-supporters had de man goederen uit een tankstation gestolen. Ook was hij op de dag van de wedstrijd betrokken bij een vechtpartij die plaatsvond op de openbare weg. Tijdens een illegale inhuldiging van Ajax werd hij aangehouden voor mishandeling en diefstal van een petje. Daarnaast had de man in een groep met Ajax-supporters vuurwerk afgestoken en een reclamebord vernield.

Welke maatregel legde de burgemeester op?

De burgemeester van Amsterdam legde een groepsverbod voor een deel van Amsterdam op van 30 uur aan vijf personen rond verschillende internationale voetbalwedstrijden in Nederland. Ook werd er op drie internationale wedstrijddagen van Ajax een meldplicht opgelegd waarbij de desbetreffende supporter zich op deze dagen om 21:00 uur moest melden bij het politiebureau.

Wat besloot de rechter?

De rechter besloot dat voor de vierde overtreding vanuit de groep, waar de supporter deel van uitmaakte, de openbare orde werd verstoord. Hierbij haalde hij een andere uitspraak aan waarbij de meervoudige kamer van de rechtbank inging op het feit dat de openbare orde ook door groepen kan worden verstoord. De supporter maakte in dit geval deel uit van een groep die de openbare orde verstoorde. De voorzieningenrechter oordeelde dat de man zich hier herhaaldelijk aan schuldig maakte en dat er gegronde vrees was voor verdere verstoring. Het groepsverbod was daarom gerechtvaardigd.

Wat leert deze uitspraak ons?

Soms is er (nauwe) samenwerking tussen de burgemeester en, in dit geval, voetbalclub Ajax. Ajax is naar aanleiding van de ordeverstoringen het gesprek aangegaan met de supporter. Dit leidde niet tot ander gedrag bij de supporter. Het kan dus interessant zijn voor de burgemeester om in het kader van artikel 172a Gemeentewet te kijken of de voetbalclub bereid is om mee te werken aan het veranderen van iemands gedrag, voordat een gebiedsverbod wordt opgelegd.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBAMS:2013:6648