Ga naar de inhoud

Stadionverbod voor rellen

Bij een stadionverbod dat gebaseerd is op de civielrechtelijke verhouding tussen partijen gelden niet de strakke bewijsregels als die in een strafrechtelijke procedure.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Stadionverbod
  • Richtlijn termijn stadionverbod
  • Rellen
  • Groepsgewijze ordeverstoring
  • Bewijsregels

Wat was de overtreding?

In het stadion van FC Twente in Enschede speelde een wedstrijd tussen FC Twente en AZ. FC Twente verloor de wedstrijd met 0-2. Na afloop ontstonden rellen. Een groep supporters van FC Twente traden het stadion binnen.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB vermoedde dat de leden van de groep supporters zich schuldig hadden gemaakt aan voetbal gerelateerd wangedrag. Zij hadden de belangen van het voetbal geschaad en meer in het bijzonder pleegden zij huisvredebreuk. Daarom kreeg ieder lid van de groep een stadionverbod van 36 maanden en een boete van 450,00 euro.

Wat besloot de rechter?

Het stadion was niet vrij toegankelijk voor publiek. Door het stadion wel te betreden pleegde de groep huisvredebreuk. De duur van het stadionverbod was gebaseerd op de Richtlijn termijn stadionverbod en dus had de KNVB conform deze richtlijn de straf(fen) opgelegd.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Bij een stadionverbod dat gebaseerd is op de civielrechtelijke verhouding tussen partijen gelden niet de strakke bewijsregels als die in een strafrechtelijke procedure. Bij een beoordeling van de ernst van een verweten gedraging (zoals openlijke geweldpleging) heeft de KNVB een discretionaire bevoegdheid.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBOVE:2016:434