Product toegevoegd aan winkelmand

Nieuws

Nieuws

Filter nieuwsberichten

  Blog Patrick van den Brink: Op de drempel van de kroeg

  24 mei 2017

  Uitgaansgeweld. Als jonge jongen incasseerde ik zelf een keer een flinke tik, en later binnen mijn werk bij de (reserve)politie en als burgemeester heb ik ook het nodige meegemaakt. Toch ga ik nog steeds met veel plezier uit. Bij uitgaansgeweld denken de meeste mensen vooral aan geweld, maar vernieling van straatmeubilair is helaas ook een 'opbrengst' van uitgaan.

  lees meer

  Secondant: De predictiepolitie heeft nog weinig kleren aan

  24 mei 2017

  Het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) wordt bij de politie landelijk ingevoerd. Tot dusver zijn er geen bewijzen dat op deze manier te werk gaan succesvol is. Afgezien daarvan, er liggen ook gevaren op de loer, schrijft Secondant-columnist Bert Berghuis. Bijvoorbeeld voor de burgerrechten.

  lees meer

  Meer geweld tegen medewerkers stads- of streekvervoer

  24 mei 2017

  Meer dan 62% van de medewerkers in het stads- of streekvervoer werd in 2016 slachtoffer van geweld. Dat is een stijging in vergelijking met 2014. Dit blijkt de personeelsmonitor 2016 van CROW 'Sociale veiligheid van het personeel in het stads- en streekvervoer'.

  lees meer

  ToeZine: De wisselwerking tussen recht en vertrouwen

  23 mei 2017

  Vertrouwen krijg je door het te geven. Dat stelt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in het voorwoord van een nieuwe publicatie over de wisselwerking tussen handhaving, toezicht en vertrouwen. Hanna Tolsma, die de bundel met haar collega Paulien de Winter van de Rijksuniversiteit Groningen samenstelde, vertelt in ToeZine over het samenspel tussen regelgeving, handhaving en het wederzijdse vertrouwen tussen overheid en burgers.

  lees meer

  Secondant: Werkwijze in pilot predictive policing bleef hetzelfde

  23 mei 2017

  In 2015 startte een landelijke pilot met predictive policing. Daarbij moet niet zozeer worden gedacht aan criminaliteit voorspellen, maar meer aan kansberekening, of risicotaxatie. Een evaluatie laat nu zien dat de afstand nog groot is tussen wat predictive policing kan betekenen en wat het in de praktijk feitelijk is. Dat schrijven onderzoekers van de Politieacademie in Secondant.

  lees meer

  Politie brengt mobiele bendes slag toe

  22 mei 2017

  De politie, de Belastingdienst, de marechaussee en de IND hebben afgelopen weekend een slag toegebracht aan mobiele bendes. Tijdens een gezamenlijke actie met Duitse, Belgische en Roemeense politie werden ruim 60 rondtrekkende criminelen aangehouden. Onder hen zijn winkeldieven, drugscriminelen, inbrekersbendes en groepen die zich schuldig maken aan identiteitsfraude.

  lees meer

  Toezicht en de handhaving door gemeenten

  19 mei 2017

  Gemeenten moeten bij toezicht en handhaving scherpere en meetbare doelen formuleren. Dat blijkt uit het rapport 'Toezicht en handhaving door gemeenten', uitgevoerd door Pro Facto in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  lees meer