Ga naar de inhoud

Boete voor voetbalsupporter voor wederspannigheid

Deze uitspraak is een mooi voorbeeld van het opleggen van een boete aan een voetbalsupporter in het geval van wederspannigheid in het voetbalstadion.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Standaardvoorwaarden KNVB
  • Boete
  • Stadionverbod
  • Wederspannigheid

Wat was de overtreding?

Een voetbalsupporter maakte zich schuldig aan wederspannigheid in het voetbalstadion. Hij verzette zich met geweld tegen een ambtenaar in functie. Ook was de man op een spelerstunnel geklommen.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB legde de man twee boetes van 450 euro op. De KNVB paste de standaardvoorwaarden toe en gaf de man ook een stadionverbod van 12 maanden.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat bij de aanschaf van een toegangskaart of seizoenkaart de algemene voorwaarden van de KNVB van toepassing zijn. De voetbalsupporter was daarmee gebonden aan de algemene voorwaarden, ook al had hij de inhoud niet gelezen. De KVNB is bevoegd een boete op te leggen, omdat dit boetebeding gebaseerd is op de wet. De voetbalsupporter wilde dat de boete werd verlaagd. Daar kwam de rechter niet aan tegemoet, omdat de misdragingen in het kader van betaald voetbal zorgen voor een grote maatschappelijke onrust. Het boetesysteem van de KNVB was daarom belangrijker dan de financiële omstandigheden van de voetbalsupporter. De voetbalsupporter moest dan ook de volledige boete betalen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Deze uitspraak is een mooi voorbeeld van het opleggen van een boete aan een voetbalsupporter in het geval van wederspannigheid in het voetbalstadion.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBZWO:2003:AI1598