Ga naar de inhoud

Gebiedsverbod bij gebruik van zwaar vuurwerk en plofkraken

De rechtbank legde een maatregel van artikel 38v Wetboek van Strafrecht op ter beveiliging van het slachtoffer en de maatschappij.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Vernielingen
  • Wapenbezit
  • Gebiedsverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van het tot ontploffing brengen van zwaar vuurwerk bij een woning. Hij werd ook verdacht van bedreiging. De bedreiging bestond uit het gooien van op scherp staande handgranaten bij verschillende woningen. Ook werd hij verdacht van het voorbereiden van een plofkraak en het bezitten van wapens en professioneel vuurwerk.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter legde een gevangenisstraf van 36 maanden op, waarvan 6 voorwaardelijk. Een van de voorwaarden die de rechter aan de voorwaardelijke gevangenisstraf verbond, was dat de verdachte zich hield aan het gebiedsverbod dat op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht werd opgelegd. Het gebiedsverbod gold voor 2 jaar.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De rechtbank legde de maatregel van artikel 38v Wetboek van Strafrecht op ter beveiliging van het slachtoffer en de maatschappij. Ook gaf de rechtbank aan dat de verdachte het slachtoffer in korte tijd 2 keer had opgezocht en daarvoor geen goede reden kon gegeven. Dit maakte dat er volgens de rechtbank ernstig rekening moest worden gehouden met het feit dat de verdachte opnieuw een strafbaar feit zou plegen en zich belastend zou gedragen tegenover het slachtoffer.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2021:1497