Ga naar de inhoud

Verwerping van lokaal stadionverbod

Wat de KNVB ook doet, voetbalclubs mogen lokale stadionverboden opleggen als de betrokkene zich heeft “misdragen”. Dat moet evenwel met voldoende feiten worden onderbouwd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Lokaal stadionverbod
  • Opruiing
  • Samenwerking betaald voetbalorganisatie en KNVB

Wat was de overtreding?

Een supporter van SC Heerenveen kreeg naar aanleiding van zijn gedrag bij een wedstrijd tegen Volendam een voorwaardelijk stadionverbod opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. In deze proeftijd ging de supporter naar de wedstrijd tegen VFL Wolfsburg in Duitsland. Hij liep samen met een grote groep supporters naar het stadion. De supporter zou hierbij de anderen hebben opgeruid om over de rijbaan te lopen. Auto’s moesten stoppen om ongelukken te voorkomen, waardoor een verkeersonveilige situatie was ontstaan.

Welke maatregel werd opgelegd?

SC Heerenveen legde de man een lokaal stadionverbod op. Hij mocht niet in het stadion van Heerenveen komen en was ook niet welkom op de tribunes van Heerenveen bij uitwedstrijden. De club deed vervolgens melding van opruiing aan de KNVB. De KNVB legde de man een landelijk stadionverbod op voor de duur van 12 maanden.

De man diende een klacht in bij de klachtencommissie van SC Heerenveen. De commissie vond dat er geen sprake was van een dermate dominante rol dat gesproken kon worden van ‘opruiing’. Hierop trok de KNVB het landelijke stadionverbod in. SC Heerenveen verving dit verbod door een lokaal stadionverbod voor de duur van 12 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Wat besloot de rechter?

De man wilde dat het lokale stadionverbod werd opgeheven. Hij vond het verbod onterecht en wilde de aankomende bekerfinale van SC Heerenveen tegen FC Twente bijwonen. SC Heerenveen baseerde de prominente rol van de man op basis van het feit dat hij in de groep voorop liep. Dat vond de rechter onvoldoende. Er waren bijkomende omstandigheden nodig, zoals dat de man wist dat hij niet op de weg mocht lopen. Dat was niet het geval. Voor de supporters was niet duidelijk waar zij heen moesten. De politie en stewards liepen bovendien zelf ook op de autoweg. Al met al werd opruiing niet aangetoond, waardoor het lokale stadionverbod werd opgeheven.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Deze uitspraak laat de wisselwerking tussen voetbalclubs en de KNVB zien. Wat de KNVB ook doet, voetbalclubs mogen lokale stadionverboden opleggen als de betrokkene zich heeft “misdragen”. Dat moet evenwel met voldoende feiten worden onderbouwd.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBLEE:2009:BI4091