Ga naar de inhoud

Geen publiek in supportersvak na afsteken vuurwerk

In deze uitspraak komt de samenwerking van de KNVB met de voetbalclubs goed naar voren. De KNVB probeert door overleg met de betrokkenen tot een redelijk besluit te komen.

geen afbeelding

Kenmerken

  • Boete
  • Supportersvak
  • Vuurwerk
  • Samenwerking betaald voetbalorganisatie en KNVB

Wat was de overtreding?

Tijdens een wedstrijd van FC Groningen tegen Heracles Almelo werd vanuit vak F van het stadion van FC Groningen vuurwerk afgestoken. Een paar maanden later werd tijdens een wedstrijd tegen Ajax vanuit hetzelfde vak opnieuw vuurwerk afgestoken.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB kwam samen met FC Groningen tot het besluit dat bij de eerstvolgende thuiswedstrijd geen publiek uit vak F aanwezig mocht zijn. Ook legde de KNVB FC Groningen een boete op van 15.000 euro.

Wat besloot de rechter?

De supportersvereniging van FC Groningen eiste dat de seizoenkaarthouders van vak F alsnog aanwezig mochten zijn bij de volgende wedstrijd tegen FC Twente. De supporters vonden dat FC Groningen niet zomaar akkoord had mogen gaan met het voorstel van de KNVB. De rechter was het hier niet mee eens. FC Groningen had al een voorwaardelijke straf voor het afsteken van vuurwerk. Tijdens de wedstrijd tegen Ajax werd daarna opnieuw vuurwerk afgestoken. De straf was dus te verwachten.

Het was begrijpelijk dat FC Groningen het voorstel van de KNVB had aanvaard. Een beroep bij de Tuchtcommissie had ertoe kunnen leiden dat er bij meer dan één wedstrijd geen supporters zouden worden toegelaten. Dat zou een nog slechtere uitkomst voor de club zijn geweest. De vordering van de supportersvereniging werd afgewezen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

In deze uitspraak komt de samenwerking van de KNVB met de voetbalclubs goed naar voren. De KNVB probeert door overleg met de betrokkenen tot een redelijk besluit te komen. In deze zaak accepteerde FC Groningen het schikkingsvoorstel. Dat vond de rechter begrijpelijk: er tegenin gaan kon leiden tot een strengere straf. Het was zeker dat de supporters de regels hadden overtreden. De rechter probeerde duidelijk te maken dat ze er eigenlijk nog goed mee weg kwamen.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBNNE:2019:3565