Ga naar de inhoud

Contactverbod art. 38v Sr bij ernstige ontuchtzaak

Het slachtoffer in deze zaak was heel erg jong. De reclassering zag een patroon van bepaalde gedragingen wanneer de dader onder invloed van alcohol was. De rechter hield er daarom rekening mee dat de kans op herhaling zeer hoog was. Ook rekende de rechter de man het zeer streng aan dat het meisje aan zijn zorg was toevertrouwd. Hij maakte misbruik van de situatie. Opvallend is dat het contactverbod alleen gold voor het 5 jarige meisje en niet voor de ouders. De dader kon dus in principe contact zoeken met haar ouders.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Zedendelict
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van verkrachting van zijn 5-jarige buurmeisje en het plegen van ontuchtige handelingen met haar.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter sprak de man vrij voor het seksueel binnendringen van het lichaam (verkrachting) en veroordeelde hem voor het plegen van ontuchtige handelingen met het vijfjarige slachtoffer. De dader kreeg een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook kreeg hij een contactverbod opgelegd voor de duur van twee jaar.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Het slachtoffer in deze zaak was heel erg jong. De reclassering zag een patroon van bepaalde gedragingen wanneer de dader onder invloed van alcohol was. De rechter hield er daarom rekening mee dat de kans op herhaling zeer hoog was. Ook rekende de rechter de man het zeer streng aan dat het meisje aan zijn zorg was toevertrouwd. Hij maakte misbruik van de situatie. Opvallend is dat het contactverbod alleen gold voor het vijfjarige meisje en niet voor de ouders. De dader kon dus in principe contact zoeken met haar ouders.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBROT:2022:649