Ga naar de inhoud

Officier van justitie moet procesdossier tijdig overleggen

De officier van justitie legde een vrouw een gebiedsverbod en een contactverbod op. De uitspraak toont aan dat het belangrijk is voor de officier van justitie om het procesdossier tijdig te overleggen in de procedure bij de rechter.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gebiedsverbod
  • Contactverbod
  • Belastend gedrag tegen personen
  • Proces-verbaal

Van welk strafbaar feit werd verdachte verdacht?

Uit de uitspraak werd niet duidelijk van welk concreet strafbaar feit de vrouw werd verdacht.

Welke gedragsaanwijzing legde de officier van justitie op?

De officier van justitie legde de vrouw een gebiedsverbod en een contactverbod op. Er was sprake van strafbare feiten waarmee vrees bestond voor ernstig belastend gedrag van de vrouw tegenover een persoon of personen. De gedragsaanwijzing had een duur van 90 dagen.

Wat besloot de rechter?

De officier van justitie en de verdediging beschikten beiden niet over het procesdossier. De rechtbank had het procesdossier pas vlak voor de zitting gekregen. Omdat dit in strijd is met de goede procesorde, werd het dossier buiten beschouwing gelaten. Er kon niet worden bepaald of er sprake was van ernstige bezwaren tegen de vrouw. Dit staat normaal namelijk vermeldt in het procesdossier, samen met het strafbare feit waar iemand van wordt verdacht. Zonder het dossier kon dat niet worden vastgesteld. De gedragsaanwijzing werd daarom vernietigd.

Wat leert deze uitspraak ons?

De uitspraak toont aan dat het belangrijk is voor de officier van justitie om het procesdossier tijdig te overleggen in de procedure bij de rechter.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBZWB:2019:349