Ga naar de inhoud

Standaardvoorwaarden KNVB leidend bij opleggen boete en stadionverbod

Ook als iemand een toegangsbewijs voor een voetbalwedstrijd koopt bij een voetbalclub, gaat hij akkoord met de voorwaarden van de KNVB.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Standaardvoorwaarden KNVB
  • Boete
  • Stadionverbod
  • Opruiing
  • Minderjarige

Wat was de overtreding?

Een minderjarige jongen had tijdens de voetbalwedstrijd NAC-Willem II opruiend gedrag vertoond richting het gastenvak. De jongen bevond zich in een groep en vanuit het gastenvak waar de groep zat, werden vermoedelijk voorwerpen het veld op gegooid.

Welke maatregel werd opgelegd?

De jongen kreeg een boete van 450 euro opgelegd en een stadionverbod voor de duur van 1 jaar. De KNVB paste de standaardvoorwaarden toe.

Wat besloot de rechter?

De ouders van de jongen stelden dat de KNVB geen boete kon opleggen, omdat hun zoon de standaardvoorwaarden van de KNVB niet had ontvangen. De rechter was het daar niet mee eens. De jongen had een toegangsbewijs gekocht voor een voetbalwedstrijd die plaatsvond bij de betaalde competitie, en georganiseerd werd door de KNVB. De jongen was daarom niet alleen een overeenkomst met NAC aangegaan, maar ook met de KNVB. De voorwaarden van de KNVB waren daarom van toepassing, waardoor de boete wel opgelegd kon worden.

De jongen had de voorwaarden dan wel niet ontvangen, maar deze waren voldoende te vinden op de website van de KNVB. De jongen kon zich niet beroepen op het feit dat hij niets wist van voorwaarden. De KNVB kreeg bij een volgende zitting de mogelijkheid de voorwaarden te leveren en de videobeelden waarop de jongen te zien was. Zo kon de rechter daadwerkelijk beoordelen of de jongen zich opruiend had gedragen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Ook als iemand een toegangsbewijs voor een voetbalwedstrijd koopt bij een voetbalclub gaat hij akkoord met de voorwaarden van de KNVB. Die voorwaarden houden onder andere in dat een boete opgelegd kan worden als iemand zich tijdens een wedstrijd misdraagt.

Het apart toezenden of kennisnemen van de voorwaarden is niet verplicht; de voorwaarden zijn op de website van de KNVB te vinden. Als een supporter een kaartje koopt, maken de voorwaarden dan ook deel uit van de overeenkomst tussen supporter en voetbalclub.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBBRE:2004:AO6162