Ga naar de inhoud

Contactverbod na gewelddadige straatroven

De uitspraak is een voorbeeld van hoe ook in heftigere zaken gebruik kan worden gemaakt van artikel 38v Wetboek van Strafrecht.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Wijk
  • Diefstal
  • Wapenbezit
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van twee straatroven in het centrum van Rotterdam. Hij had beide keren gedreigd met een voorwerp dat leek op een vuurwapen. Vervolgens had hij de slachtoffers beroofd van hun pinpassen, telefoons en portemonnees.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter achtte bewezen dat de man betrokken was bij de berovingen. Uit onderzoek bleek namelijk dat zijn telefoon op beide momenten in de omgeving van de berovingen aanstond. Omdat de berovingen grote impact op de slachtoffers had, de man geen verantwoording nam voor zijn handelen en puur uit eigen financieel gewin de slachtoffers afperste, legde de rechter een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van bijna vier jaar. Ook legde hij een contactverbod op voor zowel de slachtoffers als zijn medeverdachten.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De uitspraak is een voorbeeld van hoe ook in heftigere zaken gebruik kan worden gemaakt van artikel 38v Wetboek van Strafrecht. In deze zaak wordt een lange gevangenisstraf opgelegd, maar acht de rechter voor de veiligheid ook nog een contactverbod noodzakelijk.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBROT:2021:11771