Ga naar de inhoud

Stadionverbod voor openlijke geweldpleging tegen scheidsrechter

Een supporter werd niet strafrechtelijk vervolgd, omdat haar rol te klein werd geacht. Diezelfde rol was echter wel voldoende voor het opleggen van een stadionverbod door de KNVB.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gewelddadigheden
  • Stadionverbod
  • Openlijke geweldpleging
  • Bedreiging

Wat was de overtreding?

Een vrouwelijke supporter van Roda JC vierde haar verjaardag in het supportershome van de club. Na afloop van het feest reed zij met zes anderen naar het huis van een scheidsrechter. Daar aangekomen bekladden de zes anderen een rolluik met teksten als “jij gaat dood, homo, RJC” en werd de auto van de scheidsrechter bespoten met graffiti. De vrouw bleef bij de auto staan. Alle 6 personen werden veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De vrouw werd niet vervolgd, omdat de officier van justitie haar rol te klein vond.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB legde de vrouw op grond van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en bedreiging een stadionverbod op voor de duur van negen jaar.

Wat besloot de rechter?

Het stond vast dat er bij het huis van de scheidsrechter openlijke geweldpleging had plaatsgevonden. De teksten op het rolluik maakten dat ook sprake was van bedreiging. De rechter moest beoordelen of de vrouw betrokken was geweest bij deze handelingen. Dat de vrouw niet werd vervolgd, deed niet ter zake. Van belang was dat de vrouw wist dat de zes andere personen naar het huis van de scheidsrechter wilden gaan. Zij wist niet van de precieze plannen, maar wel dat ze niet “op de thee zouden gaan”. Zij had hier afstand van moeten nemen. Er waren talloze andere manieren voor haar om thuis te komen, zoals met de taxi. Door in de auto te stappen, wetende dat ze naar de scheidsrechter zouden rijden, heeft de vrouw ervoor gekozen om betrokken te raken bij de strafbare gedragingen. De beslissing van de KNVB werd in stand gelaten.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

In deze zaak werd een hele zware sanctie opgelegd, namelijk een stadionverbod van negen jaar. Dat kwam omdat de gedragingen hier waren gericht tegen een scheidsrechter. De termijnen werden daarom verdubbeld. De uitspraak laat goed het verschil zien tussen het strafrecht en het privaatrecht. De vrouw werd niet strafrechtelijk vervolgd, omdat haar rol te klein werd geacht. Diezelfde rol was echter wel voldoende voor het opleggen van een stadionverbod door de KNVB. Dit heeft alles te maken met de vrijheid van de officier van justitie om zelf te beslissen wanneer iemand wordt vervolgd, en met het verschil in bewijsregels.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMAA:2009:BJ3510