Ga naar de inhoud

Geen stadionverbod bij onzekerheid over wat de supporter heeft gedaan

Het alleen aanwezig zijn bij een groep supporters of vallen op een steward is niet voldoende bewijs voor het opleggen van een boete en stadionverbod.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Stadionverbod
  • Boete
  • Openlijke geweldpleging
  • Gewelddadigheden

Wat was de overtreding?

De KNVB vorderde de betaling van een boete van een supporter voor een openlijke geweldpleging na een wedstrijd tussen Vitesse en Ajax. Er was een confrontatie geweest tussen een groep supporters en de stewards, waarbij werd geduwd en getrokken. De supporter in kwestie maakte deel uit van de groep supporters. Wat zijn aandeel in de confrontatie was geweest, kwam niet vast te staan. Van de zijde van de KNVB verklaarde alleen een persoon dat hij had gezien dat de supporter deel uit maakte van een aanval gericht tegen de stewards. Het stond vast dat de supporter op enig moment boven op de steward terecht was gekomen.

Welke maatregel werd opgelegd?

De supporter had volgens de KNVB geweld gebruikt tegen de steward en (mede daardoor) het aanzien en het belang van het voetbal geschaad. De KNVB legde daarom een stadionverbod en een boete op.

Wat besloot de rechter?

Uit getuigenverklaringen bleek niet dat de supporter openlijk geweld had gepleegd tegen de steward. Hij wilde slechts tussen de steward en een andere supporter komen. Hij en de steward zijn toen samen gevallen. De KNVB kon niet bewijzen dat er sprake was van openlijke geweldpleging. De vordering werd afgewezen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Het alleen aanwezig zijn bij een groep supporters of vallen op een steward is niet voldoende bewijs voor het opleggen van een boete en stadionverbod. Uit getuigenverklaringen moet duidelijk blijken dat de supporter (in dit geval) openlijk geweld had gepleegd.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBARN:2012:BW8996