Ga naar de inhoud

Contact- en gebiedsverbod bij instabiele mentale gezondheid

Het is opvallend dat bij belaging vaak sprake is van een instabiele mentale gezondheid bij verdachten. Om het slachtoffer extra te beschermen kreeg de man ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Stalken
  • Verdovende middelen
  • Contactverbod
  • Gebiedsverbod

Wat was de overtreding?

De verdachte werd verdacht van belaging (stalking) dat tien dagen aanhield en het bezitten van harddrugs (amfetamine).

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter legde de man een gevangenisstraf op voor de duur van acht maanden. Zes maanden van deze gevangenisstraf waren voorwaardelijk met een bijbehorende proeftijd van drie jaar. Daarbij achtte de rechtbank het van essentieel belang dat de verdachte in een kliniek werd opgenomen. Als laatste legde de rechter een contact- en gebiedsverbod op voor de gehele plaats Breukelen op grond van artikel 38v Wetboek van Strafrecht. Dit verbod gold voor 3 jaar.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Het is opvallend dat bij belaging vaak sprake is van een instabiele mentale gezondheid bij verdachten. Ook bij deze verdachte was dat het geval. Volgens de reclassering pleegde hij vaker delicten in de relationele sfeer en leed hij aan psychische problemen.

Om dit te doorbreken was het volgens de reclassering nodig om de verdachte op te nemen in een kliniek en daar ging de rechter in mee. Om het slachtoffer extra te beschermen kreeg de man ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd. 

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2022:517