Ga naar de inhoud

Geen vrees voor herhaling, dan ook geen maatregel

De uitspraak laat zien dat de rechter zorgvuldig omgaat met het gebruik van artikel 38v Wetboek van Strafrecht. Als er geen aanleiding is om te denken dat de verdachte opnieuw in herhaling zal vallen, wordt de maatregel niet opgelegd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Stalken
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

Een vrouw werd verdacht van het stalken van haar ex-vriend en zijn vriendin. Zij bekende dat zij meerdere keren contact zocht met haar ex-vriend via de telefoon en social media. Ook maakte zij een nep Instagram-account aan en stuurde nare berichten naar zijn vriendin. Zij bedreigde de vriendin en belde haar soms 80 keer op een dag. Volgens de vrouw was het haar bedoeling om de relatie tussen beiden kapot te maken.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter achtte bewezen dat de vrouw zich schuldig maakte aan stalking. De berichten hadden tot grote angst bij beide slachtoffers geleid. Daardoor is de relatie tussen hen uiteindelijk ook niet geslaagd. De vrouw heeft met haar handelingen grote schade toegebracht aan haar ex-vriend en zijn vriendin.

Tegelijkertijd was de verdachte bezig om aan zichzelf te werken. Ze had spijt van haar gedragingen en werkte mee aan een mediationtraject met de vriendin. Vanwege de positieve ontwikkelingen werd een lagere straf opgelegd. Wel mocht de vrouw 2 jaar lang geen contact opnemen met haar ex-vriend om herhaling te voorkomen. Ze kreeg geen contactverbod voor de vriendin. Door het geslaagde mediationtraject was er geen aanleiding om te denken dat de vrouw opnieuw vervelende berichten naar haar zou sturen.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De uitspraak laat zien dat de rechter zorgvuldig omgaat met het gebruik van artikel 38v Wetboek van Strafrecht. Als er geen aanleiding is om te denken dat de verdachte opnieuw in herhaling zal vallen, wordt de maatregel niet opgelegd. Ook al heeft het slachtoffer wel heel veel last gehad van de eerdere gedragingen.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2021:5341