Ga naar de inhoud

Stilzwijgende aanvaarding standaardvoorwaarden KNVB

De voorwaarden van de KNVB kunnen ook stilzwijgend worden aanvaard. Op borden in stadions wordt door de KNVB naar de voorwaarden verwezen. Op deze manier kan er kennis worden genomen van de voorwaarden.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Standaardvoorwaarden KNVB
  • Boete
  • Stadionverbod
  • Bedreiging

Wat was de overtreding?

Een voetbalsupporter bedreigde een hoofdsteward tijdens een voetbalwedstrijd van FC Groningen tegen Roda JC.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB legde de supporter een stadionverbod op voor de duur van vier jaar. Daarnaast moest de supporter een boete van 450 euro betalen. De KNVB paste de standaardvoorwaarden toe; de man had met de bedreiging de belangen van het voetbal geschaad.

Wat besloot de rechter?

De supporter vond niet dat zijn bedreiging de belangen van het voetbal had geschaad. Ook vond hij dat hem geen boete kon worden opgelegd. Deze was namelijk gebaseerd op de voorwaarden van de KNVB, waar hij nooit kennis van had kunnen nemen. De rechter vond dat de belangen van het voetbal wel degelijk geschaad waren omdat de man voor de bedreiging strafrechtelijk vervolgd werd.

Volgens de rechter was er sprake van stilzwijgende aanvaarding van de voorwaarden van de KNVB. Na het ontvangen van zijn kaartje voor de wedstrijd, had de man namelijk niet over de voorwaarden van de KNVB gerept. Ook had het bord van de KNVB bij de ingang van de tribune, met de verwijzing naar de voorwaarden, de man er niet van weerhouden de tribune te betreden. De voorwaarden waren van toepassing, zo oordeelde de rechter. Als laatste gaf de rechter aan dat er geen vernietigingsgrond voor de voorwaarden aanwezig was.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

De voorwaarden van de KNVB kunnen ook stilzwijgend worden aanvaard. Op borden in stadions wordt door de KNVB naar de voorwaarden verwezen. Op deze manier kan er kennis worden genomen van de voorwaarden. Op het moment dat een supporter de tribune betreedt, geeft hij stilzwijgend aan dat hij de voorwaarden aanvaardt.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBGRO:2005:AV2571