Leer over digitale veiligheid binnen het gemeentelijk domein. Luister naar de informatieve podcasts die voortkomen uit de Cyber Sessions van het CCV en de VNG. De Cyber Sessions ‘The time is now’, georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn van cyberdreigingen en het daadwerkelijk nemen van veiligheidsmaatregelen in een steeds digitaler wordende wereld. Gemeenten kunnen niet langer wachten. De lokale aanpak van cybercriminaliteit moet van start.
In deze eerst Cyber Sessions podcast vertellen de hoofdgasten van deze aflevering Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede en Ronny van Gerven, regionaal projectleider over praktische zaken rondom digitale veiligheid: Waar begin je, hoe krijg je het bestuur mee, welke partners heb je nodig? Presentator Rogier Elshout laat daarbij de Lokale cyberwegenkaart van het CCV uitgebreid aan bod komen. Die maakt duidelijk welke rol de gemeente kan pakken, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp kan inroepen. Deze eerste podcast is een introductie van het thema, de volgende vier uitzendingen gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart.
Luister naar aflevering 1 via een van de volgende podcast-apps:
In deze aflevering van de Cyber Sessions podcasts van het CCV en de VNG staat de noodzaak om als gemeente je eigen huis op orde te hebben, centraal. Er worden steeds meer gemeenten gehackt in Nederland. Systemen worden platgelegd of gegijzeld. En gevoelige gegevens van burgers worden gestolen. Rian van Dam, (cyber)burgemeester van gemeente Hollands Kroon, en Nausikaa Efstratiades, hoofd van de Informatiebeveiligingsdienst, vertellen samen met Geert Schoots en Mariet Barneveld-Grootenboer in de studio hoe gemeenten dit kunnen voorkomen. Rogier Elshout – de host van alle Cyber Sessions – vat de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen.
De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Luister naar aflevering 2 via een van de volgende podcast-apps:
In deze 3e podcast – die voortkomt uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG – gaat het over het belang van goed voorbereide gemeenten, die weten hoe zij kunnen handelen als cyberincidenten en -crises in hun gemeente plaatsvinden. Met name als het gaat om semipublieke voorzieningen (zoals wegen, bruggen, scholen, ziekenhuizen) die plat komen te liggen door een hack of ransomware aanval, zal de bevolking naar de gemeente en specifiek naar de burgemeester kijken. Maar wie zitten er nou echt aan het spreekwoordelijke stuur? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met hoofdgasten Raymond Vlecken, burgemeester van gemeente Weert en Daan Rijnders, Kwartiermaker Digitaal Veilig Den Haag bij gemeente Den Haag. En er zijn nog veel meer gasten die aan het woord komen over dit thema.
Elshout vat de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen. De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Luister naar aflevering 3 via een van de volgende podcast-apps:
Cyber Sessions podcast ‘Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’
Ondernemers worden gehackt, ouderen trappen in een phishing-mail en jongeren worden ingezet als online geldezels. Misschien wat kort door de bocht, maar het is een feit dat steeds meer mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. Welke preventieve rol heeft een gemeente daarin? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in deze 4e aflevering in gesprek met Iris Meerts, (cyber)burgemeester van de gemeente Wijk bij Duurstede en Leonora Buis-Meulmeester, beleidsadviseur bij VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR). En er zijn nog veel meer gasten die aan het woord komen over dit thema. Mis het niet.
De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Luister naar aflevering 4 via een van de volgende podcast-apps:
Iets wat online wordt bekokstoofd, kan explosief en fysiek tot uiting komen. Dankzij het grote bereik van sociale media verspreiden dit soort oproepen zich razendsnel. Sprekende voorbeelden zijn de avondklokrellen en de boerenprotesten in het hele land en de complotdenkers die in Bodegraven voor grote onrust zorgden. Bij al deze gevallen leidden de online oproepen tot fysieke openbare ordeverstoringen.
Weten gemeenten wat hun mogelijkheden zijn? Hoe kan en mag er ingegrepen worden? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met hoofdgasten Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec en Marieke Verhagen, projectleider cyberveiligheid bij het regionale samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig. Ze zijn het beide eens: ‘Je moet weten wat er speelt in je gemeente. Het staat of valt met een juiste voorbereiding’. Ook spreekt Elshout met Mariëtta Buitenhuis, Maike Borst, Gies Coppens, Femke Slaats, Shanna Fontaine en Joeri Vig over dit thema. Mis het niet.
De Cyber Sessions podcasts gaan elk in op een eigen weg van de Lokale cyberwegenkaart, namelijk: 1) Eigen huis op orde, 2) Cyberincidenten en cybercrisis, 3) Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, 4) Online aangejaagde ordeverstoring.
Luister naar aflevering 5 via een van de volgende podcast-apps:
Geboeid – podcastserie over de aanpak van jeugdcriminaliteit
“De eerste keer dat ik werd opgepakt, was ik 16,” vertelt Igor in de nieuwe CCV-podcastserie Geboeid, over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Een serie van 3 afleveringen over de rol van school, beleid en samenwerking. In de podcast praten jongeren uit de doelgroep en professionals openhartig over hun ervaringen. Daarnaast bevat iedere aflevering ook kennis en praktische handvatten.
Uit onderzoek van Petra van den Berg blijkt dat 1 op de 4 leerlingen persoonlijk iemand kent die in de criminele wereld zit. 1 op de 8 jongeren is wel eens benaderd om iets strafbaars te doen. Meestal is dat een bekende, iemand die ze kennen van school of het vriendennetwerk.
Hiske Kromdijk van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle ziet soms ook signalen van ondermijning bij leerlingen op haar scholengemeenschap. “Jongeren hebben nog geen gevoel voor oorzaak en gevolg. Ze overzien de gevolgen helemaal niet. Daar moet je ze voor beschermen.” Ze vertelt hoe dat bij haar scholengemeenschap gebeurt. Frank Planten, zorgspecialist op een ROC, bevestigt dat en geeft handvatten voor de praktijk. Igor kreeg destijds niet de juiste hulp. “Ik moest dingen doen die ik helemaal niet wilde om mijn tanden te behouden, om te overleven.”
Luister naar aflevering 1 via een van de volgende podcast-apps:
Vertrouwen en een persoonlijke aanpak. Dat zijn volgens de sprekers in aflevering 2 van de CCV-podcastserie Geboeid de belangrijkste elementen voor succes. Plus bereikbaarheid 24/7. Aflevering 2 gaat over oorzaak en beleid. Isabeth Mijnarends, afdelingshoofd Beleid en Strategie bij Parket Oost-Nederland: “Iedereen bedoelt het goed, maar wat je ziet is dat we allemaal apart gaan lopen.”
“Het is alleen maar geldverspilling geweest dat al die jongerenwerkers met mij bezig zijn geweest. Want uiteindelijk word je alleen geholpen als je dat zelf wilt,” zegt Thimo. Is dat zo? Jan Dirk de Jong, lector Aanpak jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden, onderzoekt hoe effectief de hulpverlening aan jongeren is en hoe dat beter kan.
Voor Isabeth Mijnarends, afdelingshoofd Beleid en Strategie bij Parket Oost-Nederland is de versnipperde benadering een groot punt van zorg: “Iedereen bedoelt het goed, maar wat je ziet is dat we allemaal apart gaan lopen.” Gemeente Tilburg werkt daarom met gezinscoaches. Die bieden ondersteuning op alle fronten. Als het moet helpen ze ook bij een verhuizing, of het regelen van een uitkering.
Ook Toni Iñiguez Najdanovski biedt 24/7 ondersteuning. Vanuit Prospect4Cash begeleidt hij jongeren in Arnhem naar werk. En als het moet, belt hij daarvoor ’s morgen vroeg aan bij jongeren en haalt ze uit hun bed. “Hijs je in de kleren, ik wacht wel.”
Luister naar aflevering 2 via een van de volgende podcast-apps:
In de laatste aflevering van de CCV-podcastserie Geboeid hoor je wat het voor een jongere betekent om in de top-600 te staan. Ook hoor je hoe het voor een moeder is als je kind in de criminaliteit belandt en hoe je criminele jongeren op een andere manier kunt begeleiden.
Deze laatste aflevering van de podcastserie Geboeid gaat over de andere aanpak van jeugdcriminaliteit. Wat is daar volgens de sprekers in deze aflevering voor nodig? Een van de aanbevelingen is: “We moeten jongeren beter ronselen dan de straat,” aldus lector Jan Dirk de Jong. Hij pleit ook voor meer onderzoek. Aan het einde van deze aflevering worden alle aanbevelingen kort samengevat, ook die van de andere sprekers. Kevin geeft als tip: “Probeer je te omringen met goede mensen, mensen die je omhoog brengen in plaats van omlaag.”
Geboeid is een serie van drie afleveringen over de rol van school, beleid en samenwerking. Daarover praten jongeren uit de doelgroep en professionals openhartig. Iedere aflevering bevat kennis, ervaring en praktische handvatten.
De jongeren die in de podcast aan het woord komen spreken uit ervaring. Samen bedachten zij de titel: Geboeid en Berry maakte de muziek ervoor. Deze podcastaflevering is gemaakt door Audiodroom. Je kunt de podcast-serie Geboeid beluisteren via een van de volgende podcast-apps:
Een drugslab in je achtertuin, schimmige praktijken in de sociale huur en ongure zaakjes in zakelijk vastgoed. Dat zijn de onderwerpen van de 3-delige podcastserie ‘Crimineel verpand’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
In de podcasts vertellen gemeentes, woningcorporaties, pandeigenaren, makelaars en andere betrokken partijen over activiteiten in huurpanden die het daglicht niet kunnen verdragen. Hoe kan het dat dit zoveel voorkomt in Nederland? Wat zijn de gevolgen? En welke maatregelen kunnen we er gezamenlijk tegen nemen?
Elke week valt de politie binnen bij zo’n 3 plekken waar drugs worden geproduceerd of waar ze liggen opgeslagen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. In deze aflevering word je meegenomen naar het dorpje Achter-Drempt in de Achterhoek waar in 2020 in een schuur een van de grootste drugslabs in Nederland wordt ontdekt. Welke impact heeft dit op de omgeving? Wat zijn de gevolgen voor de eigenaar? En welke maatregelen kun je er tegen nemen?
Veel malafide praktijken doen zich voor in sociale woningen. Gemeentes, politie en woningcorporaties, die de eigenaren zijn van sociale woningen, doen er alles aan om ondermijning en misbruik van hun woningen te voorkomen. En daar hebben zij een flinke klus aan. Hoe stimuleer je dat bewoners schimmige zaken melden? En hoe houd je grip op je huurders?
Het verhaal van deze podcastaflevering begint in Brabant waar een vastgoedmakelaar een telefoontje krijgt van een klant: er zijn wietkwekerijen aangetroffen in de woningen die zijn verhuurd. Bij het verhuren van vastgoed zijn er zaken waar je scherp op moet zijn om niet achteraf een rekening gepresenteerd te krijgen.