Ga naar de inhoud

Rechter houdt rekening met first offenders

Het ging in deze zaak om een hele jonge verdachte en daar hield de rechter ook rekening mee.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Bedreiging
  • Wapenbezit
  • Contactverbod
  • Gebiedsverbod

Wat was de overtreding?

Een minderjarige jongen werd verdacht van het uiten van bedreigingen en in het bezit hebben van een vuurwapen en munitie. De bedreigingen zou hij hebben geuit op een hotelkamer. Daarbij bedreigde hij het leven van het slachtoffer en dreigde met zware mishandeling.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter legde de verdachte een gevangenisstraf op van 24 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke gedeelte verbond de rechter een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden was een contactverbod met het slachtoffer voor de duur van 2 jaar. Ook kreeg de verdachte een gebiedsverbod opgelegd voor 2 jaar. De verdachte mocht zich in die tijd niet binnen een straal van 500 meter rondom de woning van het slachtoffer bevinden.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Het ging in deze zaak om een hele jonge verdachte en daar hield de rechter ook rekening mee. De jonge verdachte was een first offender en had nog nooit eerder een strafbaar feit van deze categorie gepleegd. Wel erkende de rechter dat het dossier van de jongen aanwijzingen bevatte voor contacten met het criminele circuit. Met name om de maatschappij te beschermen, legde hij hem uiteindelijk een maatregel op in de zin van art. 38v Strafrecht.  

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBDHA:2022:3678