Ga naar de inhoud

Stadionverbod voor doorverkopen van voetbalkaarten

Het doorverkopen van kaarten op een openbaar platform zoals Marktplaats kan een geldige reden zijn voor een stadionverbod.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Stadionverbod
  • Boete
  • Doorverkoop voetbalkaarten

Wat was de overtreding?

Een man had 14 toegangskaarten gekocht voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal. Hij zette vervolgens 12 kaarten voor een veel hogere prijs te koop op Marktplaats.

Welke maatregel werd opgelegd?

De KNVB legde de man een stadionverbod op voor de duur van 18 maanden. De man moest daarnaast een boete van 450 euro betalen.

Wat besloot de rechter?

De standaardvoorwaarden van de KNVB bepalen dat het doorverkopen van kaarten alleen is toegestaan in de privésfeer. De rechter stelde dat met het begrip ‘privésfeer’ de persoonlijke levenssfeer wordt bedoeld. Dat is voor iedereen anders. Het doorverkopen van kaarten op een openbare site zoals Marktplaats valt daar echter niet onder. Bovendien had de man de kaarten voor een veel hogere prijs online gezet. Hij had dus ook een winstoogmerk. Het stadionverbod en de boete waren terecht opgelegd.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Uit deze uitspraak wordt duidelijk dat het doorverkopen van kaarten op een openbaar platform zoals Marktplaats een geldige reden kan zijn voor een stadionverbod. De verkoop valt niet onder het begrip ‘privésfeer’.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBMNE:2019:1258