Onderzoeksplicht KNVB bij melding van OM
Dat een Feyenoorder een schikking van het OM accepteerde en betaalde, betekende niet dat hij daarmee de openlijke geweldpleging erkende. Als de KNVB een melding krijgt, moet zij deze wel zorgvuldig onderzoeken.

Kenmerken
- Gewelddadigheden
- Boete
- Standaardvoorwaarden KNVB
- Melding OM
- Openlijke geweldpleging
Wat was de overtreding?
Een seizoenkaarthouder van Feyenoord bezocht de wedstrijd Feyenoord – Ajax. Na de wedstrijd zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging.
Welke maatregel werd opgelegd?
Het Openbaar Ministerie bood de Feyenoord-supporter een schikking aan van 900 euro, die hij accepteerde. De KNVB legde de supporter een boete van 450 euro op.
Wat besloot de rechter?
Dat de Feyenoorder de schikking van het Openbaar Ministerie accepteerde en betaalde, betekende niet dat hij daarmee de openlijke geweldpleging erkende. Een melding van de politie of het Openbaar Ministerie, wil niet per se zeggen dat de man een strafbaar feit pleegde. De KNVB had dit moeten onderzoeken. Zij had dit nagelaten en kon de openlijke geweldpleging niet bewijzen. De man hoefde de boete van de KNVB niet te betalen.
Wat kunnen we van deze uitspraak leren?
De rechter gaf de KNVB een duidelijke tik op de vingers. Als de KNVB een melding krijgt, moet zij deze wel zorgvuldig onderzoeken. Als de betrokkene met een gemotiveerde betwisting van de feiten komt, moet de KNVB met tegenbewijs komen in de vorm van processen-verbaal. Dat de KNVB de gemotiveerde bezwaren zonder verder onderzoek aan de kant schoof door te verwijzen naar de melding van de politie en het Openbaar Ministerie, was erg bezwaarlijk. De rechter vroeg zich af “of het nu echt de betrokkene is, en niet de KNVB zelf die zich schuldig heeft gemaakt aan het schaden van het aanzien en het belang van het voetbal.”
Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBROT:2008:BC7794