Ga naar de inhoud

Burgemeester kan gebiedsverbod aanpassen als hij het besluit niet goed heeft gemotiveerd

De burgemeester van Heerlen legde aan een minderjarige jongen een gebiedsverbod op. Een maatregel kan door de burgemeester worden aangepast als deze niet goed is gemotiveerd.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Gebiedsverbod

Welke ordeverstoring vond plaats?

De burgemeester van Heerlen was van mening dat een minderjarige jongen herhaaldelijk de openbare orde verstoorde. Uit de uitspraak bleek niet welke ordeverstoring had plaatsgevonden.

Welke maatregel legde de burgemeester op?

De burgemeester van Heerlen legde aan de minderjarige jongen een gebiedsverbod op voor de duur van twee maanden. Hij paste artikel 172a Gemeentewet toe.

Wat besloot de rechter?

In eerste instantie werd het gebiedsverbod geschorst. De rechter vond namelijk dat dit verbod onvoldoende was gemotiveerd en gaf de burgemeester de kans het verbod beter te motiveren. De burgemeester legde vervolgens opnieuw een gebiedsverbod op. Bij dit verbod werd bepaald hoe lang het verbod duurde en werd het verbod beter gemotiveerd. De rechter oordeelde dat de burgemeester nu beter rekening had gehouden met de belangen en omstandigheden van de minderjarige. Daarom werd het verbeterde gebiedsverbod terecht opgelegd. De rechter hield dit verbod in stand.

Wat leert deze uitspraak ons?

Een maatregel kan door de burgemeester worden aangepast als deze niet goed is gemotiveerd. Als het verbod vervolgens juist is verbeterd en er is meer rekening gehouden met iemands belangen en omstandigheden, kan het gebiedsverbod alsnog intreden of in stand blijven. 

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBLIM:2018:9320