Ga naar de inhoud

Burgemeester moet keuze voor gebied toelichten bij gebiedsverbod voor drugsoverlast

De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. Bij het opleggen van een gebiedsverbod moet de burgemeester motiveren waarom voor een bepaald gebied is gekozen.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Drugsgerelateerde feiten
  • Gebiedsverbod

Welke ordeverstoring vond plaats?

Een man uit Eindhoven was betrokken bij meerdere incidenten, waaronder samenscholing, in bezit hebben van harddrugs zoals cocaïne en dealen. Hij maakte volgens de burgemeester deel uit van een groep personen die herhaaldelijk de openbare orde verstoorde.

Welke maatregel legde de burgemeester op?

De burgemeester van Eindhoven legde een gebiedsverbod op voor drie maanden. Hij paste artikel 172a Gemeentewet toe. Het verbod strekte zich uit over het centrum van Eindhoven en het gehele gebied ten noorden daarvan.

Wat besloot de rechter?

De rechter oordeelde dat het voldoende aannemelijk was dat de Eindhovenaar deel uitmaakte van een groep personen, die de openbare orde herhaaldelijk verstoorde. Hij werd meerdere keren met dezelfde personen door de politie aangetroffen in overlastgevende situaties. De burgemeester was daarom bevoegd een gebiedsverbod op te leggen. De duur van 3 maanden was redelijk, maar er werd onvoldoende gemotiveerd waarom het verbod zo’n groot gebied bestreek. Alle incidenten, op een enkel incident na, hadden namelijk plaatsgevonden in het centrum van Eindhoven. De burgemeester wilde voorkomen dat het overlastgebied zich zou verplaatsen en had daarom het hele gebied aangewezen. Dat was echter niet genoeg reden om die beslissing te rechtvaardigen.

Wat leert deze uitspraak ons?

Bij het opleggen van een gebiedsverbod dient de burgemeester te motiveren waarom voor een bepaald gebied is gekozen. Is dit gebied groter dan waar de overlastgevende incidenten zich hebben voorgedaan, dan is de enkele reden dat “voorkomen moet worden dat het overlastgebied zich verplaatst” onvoldoende. Er moet genoeg aanleiding zijn om te denken dat de betrokkene zal uitwijken naar dat andere gebied.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBOBR:2015:3866