Ga naar de inhoud

Langdurig contactverbod voor meerdere doodsbedreigingen

Uit de uitspraak is op te maken dat de persoonlijke omstandigheden van de verdachte in kaart werden gebracht.

Optocht met fakkels Ter illustratie van het CCV-dossier Wet mbveo.

Kenmerken

  • Rechterlijke macht
  • Woning/gebouw
  • Bedreiging
  • Contactverbod

Wat was de overtreding?

Een man werd verdacht van het versturen van ernstige bedreigingen naar zijn ex-partner en haar voormalige vriend. Ook werd hij verdacht van bedreiging van een zakelijke relatie. Het ging om bedreigingen die tegen het leven gericht waren. De man had WhatsApp-berichten gestuurd met teksten als “zo nodig pleur ik een handgranaat naar binnen” en “jullie gaan allemaal aan het gas”. In de uitspraak waren ook de bedreigingen aan andere 2 slachtoffers terug te vinden.

Welke maatregel werd opgelegd?

De rechter vond dat wettelijk en overtuigend bewezen was dat de man zich schuldig had gemaakt aan bedreigingen die tegen het leven gericht waren. Hij veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 86 dagen en legde een vrijheidsbeperkende maatregel op in de vorm van art. 38v Sr. Het ging om een contactverbod van 3 jaar. Tijdens dit contactverbod mocht de man geen contact opnemen met zijn ex-partner en haar vriend.

Wat kunnen we van deze uitspraak leren?

Uit de uitspraak is op te maken dat de persoonlijke omstandigheden van de verdachte in kaart werden gebracht. De rechter bekeek rapportages en ook het strafblad. Uit het strafblad van de man bleek dat hij eerder dit soort feiten had gepleegd. Ook ging de rechter af op de verklaring van een deskundige voordat hij zijn oordeel velde.

Meer informatie over deze zaak: ECLI:NL:RBROT:2021:10299