Ga naar de inhoud

De problematiek op vakantieparken kan divers zijn. De meest voorkomende veiligheidsvraagstukken gaan over de aanwezigheid van mensen die uit het zicht willen blijven, de huisvesting van kwetsbaren en criminele activiteiten op het park.

Voor personen die worden gezocht door de overheid, concurrerende criminelen of een schuldeiser, biedt een vakantiepark een prima locatie om onder de radar te blijven. Dat is voor een aantal groepen interessant. Bijvoorbeeld voor leden van Outlaw Motorcycle Gangs en Irish Travellers. Ook biedt een vakantiepark een schuilplaats aan (inter)nationaal gezochte criminelen. Dit beeld wordt bevestigd door het WODC-onderzoek ‘Over grenzen op dievenpad, Een onderzoek naar de facilitering van mobiele bendes‘.

Schulden

Maar ook voor niet-criminelen is soms een anonieme plek een uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan personen met (grote) schulden bij de overheid, het bedrijfsleven of andere schuldeisers.

Ga naar het overzicht met maatregelen

Voor kwetsbare personen is een vakantiepark soms een laatste mogelijkheid om een dak boven het hoofd te hebben. Voor personen met (complexe) gedragsproblematiek bijvoorbeeld, is er minder plek in woonwijken. Instanties verwijzen deze personen soms naar vakantieparken. Daardoor kan een park een ongewenste smeltkroes van sociale problematiek worden. Op een park is daar geen hulpaanbod voor aanwezig.

Ex-gedetineerden

Ex-gedetineerden zijn een kwetsbare groep omdat huisvesting in woonwijken omstreden is. Denk daarbij aan zedendelinquenten.

Kwetsbare personen

Ook personen in een kwetsbare sociale en/of financiële situatie kunnen op een vakantiepark aangewezen zijn voor goedkoop onderdak. Denk daarbij aan gescheiden ouders met of zonder kinderen, multi-probleemgezinnen en verslaafden.

Arbeidsmigranten

Een andere groep kwetsbare personen zijn de arbeidsmigranten. Zij zitten vaak met veel migranten bij elkaar en zijn in hun vrije tijd ook aangewezen op het park. Dit kan tot overlastsituaties leiden.

Ga naar het overzicht met maatregelen

Op vakantieparken kunnen criminele activiteiten plaatsvinden. Huisjes kunnen als opslag fungeren voor gestolen goederen. Of als productieruimten voor hennep of synthetische drugs. Ook kan er sprake zijn van illegale prostitutie. ‘Recreanten’ kunnen ook worden uitgebuit door de ondernemer.

Ga naar het overzicht met barrières/maatregelen