Ga naar de inhoud

Drugscriminaliteit

In dit webdossier kunnen gemeenten terecht voor meer informatie over de aanpak van drugscriminaliteit.

Pand die op last van de burgemeester is gesloten.

Nederland speelt een grote rol in de internationale drugshandel. 90% procent van de georganiseerde criminaliteit in Nederland heeft dan ook te maken met drugs. De aanpak van criminele samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met drugscriminaliteit ligt vooral in handen van de politie en het Openbaar Ministerie. Dit wordt de strafrechtelijke aanpak genoemd.

Maatschappelijke effecten

Drugscriminaliteit heeft verschillende maatschappelijke effecten. Er gaan bijvoorbeeld enorme sommen geld om in de illegale productie en handel van drugs. Die sommen geld oefenen een grote aantrekkingskracht uit en zorgen ervoor dat criminelen met illegaal vermogen economische en sociale machts- en invloedsposities verwerven. Hierdoor raken de onderwereld en bovenwereld verstrikt. Dit ontwricht de samenleving. Een ander woord voor de maatschappelijke effecten van georganiseerde misdaad is ondermijning.

Bestuurlijke aanpak

De aanpak van de maatschappelijke effecten van georganiseerde criminaliteit is een taak van het openbaar bestuur. Dit wordt ook wel de bestuurlijke aanpak genoemd. Hierbij is de rol van het lokale bestuur met de burgemeester als belangrijkste trekker het afgelopen decennium steeds belangrijker geworden. De burgemeester heeft daarvoor een aantal bevoegdheden gekregen. Dit webdossier helpt gemeenten de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit vorm te geven.

In dit webdossier kunnen gemeenten terecht voor meer informatie over:

Dit webdossier is in samenwerking met professionals van verschillende gemeenten, politie en de Rijksuniversiteit Groningen tot stand gekomen. Samen zorgen wij voor actuele informatie.

Gerelateerd