Ga naar de inhoud

Dashboard OOV op ‘Waarstaatjegemeente’

VNG Realisatie heeft samen met gemeenten het gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente ontwikkeld. Doel van het dataplatform is gemeenten te helpen de juiste informatie te filteren uit de stortvloed van beschikbare data. Zodat zij zicht krijgen op  hun situatie en prestaties en die kunnen verbeteren.

Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data van en over gemeenten voor iedereen. Op de site staan cijfers over alle 355 Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. De ‘dashboards’ maken het gemeenten makkelijk voor om zich te vergelijken met andere gemeenten, regio’s of de eigen gemeente in de tijd (trend).

Dashboard Openbare Orde en Veiligheid

Een van de dashboards op Waarstaatjegemeente is het nieuw ingerichte dashboard Openbare Orde en Veiligheid. Dat dashboard ondersteunt gemeenten bij datagedreven werken binnen het werkveld veiligheid. Het dashboard is ontwikkeld met gemeentelijke veiligheidsprofessionals en biedt data op deze  onderwerpen:

  • Zichtbare criminaliteit
  • Ondermijnende criminaliteit
  • Zorg en veiligheid
  • Leefbaarheid
  • Informatieveiligheid (digitale weerbaarheid)
  • Reactietijd

Het dashboard blijft in ontwikkeling. Wanneer gemeentelijke behoeften veranderen, andere onderwerpen belangrijker worden of nieuwe indicatoren beschikbaar komen, past het Team Waarstaatjegemeente van VNG Realisatie het dashboard aan.

Openbaar toegankelijk

Het dashboard Openbare Orde en Veiligheid is net als heel Waarstaatjegemeente, allereerst bedoeld voor gemeentebestuurders en ambtenaren. Tegelijkertijd is het ook toegankelijk voor alle andere geïnteresseerden die willen weten hoe een gemeente ervoor staat. Bezoekers kunnen de data gebruiken voor bijvoorbeeld besluitvorming, agendavorming, verantwoording, benchmarking of onderzoek. De gegevens op het platform zijn openbaar toegankelijk.

Bronnen en actualisatie

De data zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals de politie, Bureau Halt, VNG Realisatie en het CBS. Veel data op het dashboard worden twee tot vier keer per jaar geactualiseerd. In de publicatiekalender van Waarstaatjegemeente vind je meer informatie over de updates.

Functies en mogelijkheden van het dashboard Openbare Orde en Veiligheid

Bovenaan het dashboard kun je een gemeente selecteren en die vergelijken met een andere gemeente of een andere vergelijkingsmogelijkheid, zoals een veiligheidsregio, stedelijkheidsklasse of Nederland. 

Per onderwerp presenteert het dashboard een slimme selectie van indicatoren. De selectie is ingegeven op basis van relevantie, actualiteit en beschikbaarheid.

Meer informatie over een indicator vind je door op die indicator te klikken. Er verschijnt dan een detailweergave.

Figuur 2: detailweergave

Database

De indicatoren in het dashboard zijn ook terug te vinden in de database. Hier kun je kaarten, tabellen en grafieken maken voor eigen gebruik. Dat kan ook in combinatie met aanpalende onderwerpen, zoals indicatoren over zorg of de openbare ruimte. De link naar de database staat in de detailweergave van elke indicator. In een instructievideo is te zien hoe de database werkt. Tevens is er een handleiding beschikbaar.

Figuur 3: de database van Waarstaatjegemeente

Mijn WSJG

Je kunt op Waarstaatjegemeente een eigen maatwerkdashboard samenstellen met keuze uit alle indicatoren die op Waarstaatjegemeente te vinden zijn, dus ook indicatoren uit andere dashboards of over andere onderwerpen. Maatwerkdashboards kunnen worden opgeslagen, hergebruikt en gedeeld met anderen.

In het kader van een pilot krijgen twintig gemeenten in juni 2023 de mogelijkheid om data van Waarstaatjegemeente.nl automatisch op te halen en te verversen. Ze kunnen de gegevens gebruiken op hun eigen platformen, bijvoorbeeld om rapportages op te stellen of om data-onderzoek te doen. In dit bericht lees je er meer over.

Instructievideo’s: wegwijs op Waarstaatjegemeente

  • Video 1: de basis: wat is Waarstaatjegemeente en hoe is het te gebruiken  
  • Video 2: speciale functies, zoals MijnWSJG
  • Video 3: de database

De video’s duren elk circa 4 minuten en laten stap voor stap zien hoe je een bewerking kunt uitvoeren.

Meer weten? Neem contact op met CCV-adviseur Michel de Vroege.