Ga naar de inhoud

Drugsfenomenen

Om drugcriminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is inzicht in de fenomenen belangrijk.

Drugslab.

Drugs zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Je hoeft het nieuws maar aan te zetten, of je wordt ermee geconfronteerd: productielocaties die worden opgerold, drugspartijen die in beslag worden genomen en drugsafval dat in de natuur wordt gevonden. De maatschappelijke gevolgen zijn groot en voor iedereen voelbaar.

Op het gebied van drugs heeft Nederland een bedenkelijke reputatie. Zo zijn criminele groepen uit Nederland en België de belangrijkste producenten en handelaren op het gebied van synthetische drugs in Europa en is Nederland een vooraanstaande producent van mdma en amfetamine wereldwijd. Daarnaast komen er in Nederland allerlei andere drugsstromen bij elkaar. Ons land kan daardoor worden beschouwd als de belangrijkste draaischijf voor grensoverschrijdende drugshandel.

Om drugcriminaliteit effectief aan te kunnen pakken en te voorkomen, is het belangrijk inzicht te krijgen in de fenomenen. Op deze pagina’s lees je meer over de productie van drugs, handel in drugs en drugsafval.

Meer informatie